Je zal er vast wel eens van gehoord hebben: de slimme thermostaat. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt over slimme thermostaten hoe je ze aansluit op je ketel.

De slimme thermostaat is een slim en zelflerend apparaat die je oude kamer- of klokthermostaat vervangt. Deze thermostaten denken met je mee en zullen alleen verwarmen wanneer het nodig is.

Zo kunnen deze thermostaten d.m.v. aanwezigheidsdetectie en geofencing zien wanneer jij thuis of onderweg naar huis bent. Hoe geofencing precies werkt leggen we hieronder uit.

Naast het besparen van energie verhoogd de slimme thermostaat ook het comfort en gebruiksgemak. Je kunt namelijk met een app vanuit je luie stoel de verwarming hoger of lager zetten.

Veel slimme thermostaten beschikken over Geofencing. Wanneer je onderweg naar huis bent kan je App detecteren wanneer je binnen een bepaalde straal van je huis af bent en aan de hand daarvan de verwarming in of uit schakelen. Je kunt op een digitale kaart het gebied aangeven waarin de thermostaat moet reageren. Er is toch niets fijner dan thuis komen in een warm huis toch?

Oude thermostaten

oude thermostaat

In de veel woningen kom je vaak nog oude thermostaten tegen. Deze zijn weer onder te verdelen in 2 soorten: de kamerthermostaat en de klokthermostaat.
Met kamerthermostaat kun je enkel de temperatuur hoger of lager zetten. De thermostaat houdt de ruimte dan op de ingestelde temperatuur. Wanneer deze thermostaat niet lager wordt gezet zal deze ook nachts gewoon doorstoken wat een hoog gasverbruik oplevert.

De klokthermostaat is wat dat betreft iets slimmer en kan geprogrammeerd worden. Zo kun je de uren dat je thuis bent instellen zodat de verwarming alleen dan aan staat. Vaak is er een weekprogramma en een weekendprogramma in te stellen.

Beide type thermostaten zijn echter niet zo efficiënt als de slimme thermostaat. Dit geldt zeker voor de kamerthermostaat.
Bovendien zijn deze thermostaten ook vaak aangesloten op een aan/uit schakeling.

CV of stadsverwarming

De meeste huizen worden door middel van een CV ketel verwarmd. Maar er zijn ook huizen (vooral appartementen en flats) die opgewarmd worden d.m.v. stadsverwarming.

Slimme thermostaten kunnen zowel een CV ketel als stadsverwarming aansturen. Al zal het voordeel van een slimme thermostaat bij stadsverwarming kleiner zijn dan bij een CV ketel. Meestal wordt er een vast bedrag per maand betaald voor de aansluiting op stadsverwarming.
De warmtevraag bij stadsverwarming wordt vaak met klep geregeld. Wanneer er al een thermostaat aanwezig is zal deze vrij eenvoudig  te vervangen zijn door een slimme thermostaat.
Wanneer er geen thermostaat aanwezig is wordt de warmte geregeld door thermostaatkranen aan de radiator.
In dat geval zijn er ook slimme thermostaten zoals de Tado thermostaat die individuele radiatoren kan aansturen.

Genoeg over stadsverwarming. De meeste zullen een CV-ketel hebben die aangestuurd moet worden.

De meeste slimme thermostaten sturen de CV-ketel niet rechtstreeks aan, maar sturen via Wifi informatie naar een kastje wat naast de ketel komt te hangen. Vanaf dat kastje loopt er een kabeltje naar de ketel op de aansluitingen waar de oude thermostaat op aangesloten was.

Aansluitingen

Hoe sluit je een slimme thermostaat aan op de bestaande ketel? Oudere ketels hebben meestal alleen een aan/uit aansluiting. Bij dit type aansluiting kan de ketel alleen aan of uitgeschakeld zijn. Er is geen tussenweg.

Bij nieuwere ketels is er vaak ook een Opentherm aansluiting. Soms moet hiervoor een aparte module voor aangeschaft worden die vervolgens weer communiceert met de printplaat van de ketel.

Met een Opentherm aansluiting kan de ketel modulerend worden aangestuurd wat

Daarnaast zijn er nog fabrikanten die een eigen protocol hebben ontwikkeld zoals het Ebus protocol van Vaillant.

Een slimme thermostaat is het meest efficiënt wanneer deze aan een modulerende CV-ketel aangesloten is.

Aan/uit versus modulerend

De termen “aan/uit” en “modulerend” komen vaak voorbij wanneer het om thermostaten gaat. Maar wat houden deze termen precies in?

Bij een aan/uit regeling wordt de communicatie tussen thermostaat en de ketel maar met 2 standen geregeld: aan of uit. Dit is bij veel oude thermostaten het geval. Bij een oude cv ketel betekend dit kan dat de ketel steeds op het volle (ingestelde) vermogen gaat draaien of dat de ketel uit staat. Dit betekend dat je temperatuurschommelingen in huis kunt ervaren wat niet zo comfortabel is. Maar het grootste nadeel is wel dat het niet gunstig is voor het gasverbruik.
Overigens zal een aan/uit aansluiting bij een nieuwere ketel minder nadelig zijn omdat deze zelf terug kunnen modulen naar een lager vermogen.

Bij een modulerende regeling zoals Opentherm, zal de thermostaat een aanvoer temperatuur aanvragen op basis van het temperatuurverschil in de woning en eventueel de buitentemperatuur. Veel slimme thermostaten hebben een Opentherm aansluiting. Wanneer uw cv ketel Opentherm ondersteund kunnen uw thermostaat en ketel slim samenwerken.
Dit houdt in dat de ketel in de ochtend, wanneer het temperatuurverschil het grootst is, op hoog vermogen zal draaien. Naarmate het huis opwarmen zal de ketel op een steeds lager pitje gaan draaien. Dit is gunstig voor het gasverbruik en wordt bovendien als comfortabeler ervaren.

Slimme thermostaat altijd beter?

Is een slimme thermostaat in alle gevallen gunstiger voor het energieverbuik? De besparing is niet in alle gevallen even groot.

Bij een klokthermostaat zal de winst relatief klein zijn. Doordat deze thermostaten op een programma schakelen zijn ze van zichzelf al behoorlijk besparend. Zeker wanneer de thermostaat ook nog eens modulerend is.

Toch blijft het een nadeel dat de klokthermostaat enkel een star programma volgt zonder rekening te houden met vrije dagen en eerder thuiskomen enz. Hier biedt de slimme thermostaat toch een voordeel. Ook omdat de slimme thermostaat vanaf je telefoon te bedienen is en het verbruik inzichtelijk is.

Het zelflerende vermogen van een slimme thermostaat kan in sommige gevallen juist in je nadeel werken.
De thermostaat kan bijvoorbeeld aanleren dat jij altijd om 17:00 thuis bent. Maar wanneer je een keer later thuis komt is de thermostaat onnodig vroeg aan gegaan. Dit probleem kan gelukkig ondervangen worden met Geofencing.

Welke slimme thermostaat is het beste?

Dat hangt van meerdere factoren af. in deze blog vind je een overzicht met de beste thermostaten op dit moment.

Veelgestelde vragen

Slimme thermostaten gebruiken sensoren om temperatuur, beweging en aanwezigheid te detecteren. De thermostaat analyseert deze gegevens en stuurt vervolgens je cv-ketel of warmtepomp aan om je huis op de gewenste temperatuur te krijgen. Ook zorgt hij ervoor dat er niet onnodig wordt verwarmd of gekoeld waarmee je energie bespaart. Bovendien kunnen ze via internet toegang krijgen tot weergegevens en gebruiksstatistieken om het energieverbruik te optimaliseren.

  • Energiebesparing: Slimme thermostaten kunnen je energieverbruik verlagen door alleen te verwarmen of te koelen wanneer je aanwezig bent.
  • Gemak: Bediening op afstand via een mobiele app maakt het mogelijk om de temperatuur in je huis aan te passen, waar je ook bent.
  • Geavanceerde planning: Deze thermostaten zijn vaak zelflerend passen zich aan je dagelijkse gewoonten, waardoor ze je comfort en efficiëntie verbeteren.
  • Integratie met slimme systemen: Je kunt ze integreren je Smart Home zodat ze kunnen samenwerken met andere slimme apparaten in je huis, zoals verlichting en beveiligingssystemen.

De installatie verschilt per merk en model, maar veel slimme thermostaten zijn ontworpen om eenvoudig zelf te installeren. Je kunt vaak kiezen uit een bedrade of een draadloze versie. De draadloze slimme thermostaten zijn over het algemeen het eenvoudigst te installeren. De allermeeste thermostaten werken met het universele Opentherm protocol waarmee ze met cv-ketels kunnen communiceren die dit protocol ondersteunen. Er zijn ook cv-ketels die een eigen protocol gebruiken zoals ebus van Vaillant.

De meeste fabrikanten bieden duidelijke instructies en videohandleidingen om je te begeleiden bij de installatie. Als je echter twijfelt of je in staat bent om een thermostaat te installeren, is het raadzaam om een professionele installateur in te schakelen.

Van de volgende thermostaten hebben we een stappenplan voor de installatie:

Honeywell Lyric T6
Tado thermostaat
Remeha eTwist

De meeste slimme thermostaten zijn compatibel met de meest gangbare verwarmingssystemen, zoals centrale verwarming, vloerverwarming en warmtepompen. De Remeha Etwist is bijvoorbeeld een thermostaat die goed met warmtepompen overweg kan. De Lyric t6 van Honeywell werkt weer uitstekend samen met cv-ketels. Zorg ervoor dat je thermostaat compatibel is met je specifieke systeem voordat je er een aanschaft.

Ja, de meeste slimme thermostaten kunnen ook handmatig worden bediend via het bedieningspaneel op het apparaat zelf. Een mobiele app biedt echter extra gemak en de mogelijkheid om de thermostaat op afstand te bedienen. Zo kun je bijvoorbeeld de verwarming op afstand aanzetten zodat je in een verwarmd huis thuiskomt.

Ja, een van de belangrijkste voordelen van een slimme thermostaat is dat het kan helpen om je energieverbruik te verlagen. De thermostaat zorgt ervoor dat er alleen verwarmd wordt wanneer het echt nodig nodig is, door je leefpatroon te leren kennen. Zo kan een thermostaat met Geofencing de verwarming uitzetten op het moment dat je van huis weggaat. Door de hoge energieprijzen kan dit jaarlijks een aanzienlijke besparing opleveren.

In de meeste gevallen is een abonnement niet nodig om een slimme thermostaat te gebruiken. De basisfuncties, zoals planning en afstandsbediening, zijn doorgaans beschikbaar zonder extra kosten. Sommige fabrikanten bieden echter premiumfuncties aan die mogelijk een abonnement vereisen. Een voorbeeld hiervan is de Tado slimme thermostaat. Voor functies zoals geofencing en Openraam detectie moet je een abonnement afsluiten van € 2,99 per maand.

Ja, sommige slimme thermostaten zoals de Honeywell Evohome ondersteunen het regelen van meerdere zones in je huis. Deze systemen worden "multi-zone" of "zone-regeling" genoemd en kunnen je helpen om de temperatuur in verschillende delen van je huis afzonderlijk aan te sturen. Naast de thermostaat heb je dan ook slimme radiatorknoppen nodig die je kunt monteren op verschillende radiators. Hiermee kun je de temperatuur per ruimte nog beter regelen en bespaar je nog meer energie.

Relevante artikelen

Met deze 5 tips ben je voorbereid op het stookseizoen

Paulsep 19, 20244 min read
cv ketel voorbereid op het stookseizoen

Het stookseizoen staat weer voor de deur en dat betekent dat het tijd is om je cv-installatie klaar te maken voor de koudere maanden. Met…

Waarom ik zonnepanelen én een dynamisch energiecontract heb

Paulsep 12, 20247 min read
Waarom ik zonnepanelen én een dynamisch energiecontract heb

Als bezitter van zonnepanelen heb ik bewust gekozen voor een dynamisch energiecontract. Bij een dynamisch energiecontract veranderen de energietarieven ieder uur afhankelijk van vraag en…

Hoe berekenen energieleveranciers terugleverkosten?

Paulsep 3, 20246 min read
Terugleverkosten energieleveranciers

Veel eigenaren van zonnepanelen worden geconfronteerd met extra kosten van hun energieleverancier, zoals hogere vaste leveringskosten, geen of lagere welkomstkorting en minder gunstige energietarieven. Hoewel…

HomeWizard komt met ondersteuning voor Apsystems en Solis

Paulaug 29, 20243 min read
HomeWizard koppeling met APsystems en Solis

Er is goed nieuws voor degene die een omvormer hebben van APsystems of Solis! Sinds kort ondersteund de app van HomeWizard ook de omvormers van…

Goed nieuws voor het elektriciteitsnet: er komt een mega-accu in Delfzijl

Paulaug 28, 20244 min read
mega accu

Het Nederlandse bedrijf Giga Storage, gespecialiseerd in energieopslag, gaat vanaf volgend jaar een mega-accu bouwen in Delfzijl. De accu, genaamd ‘Leopard’, zal een capaciteit hebben…

Een zonneboiler, alternatief voor zonnepanelen nu de salderingsregeling stopt?

Paulaug 22, 20244 min read
zonneboilers op dak

Met het naderende einde van de salderingsregeling in 2027 wordt er steeds vaker geroepen dat zonneboilers, ook wel zonnecollectoren genoemd, een goed alternatief zouden zijn…