Bij de aanschaf van een slimme thermostaat is een van de eerste vragen natuurlijk of je CV-ketel voor de nieuwe thermostaat geschikt is.

Hier kunnen we kort over zijn: Zo goed als alle ketels zijn geschikt!

cv ketel

Ook op een oude CV ketel kun je een slimme thermostaat aansluiten. Deze oude ketels beschikken vaak nog niet over een Opentherm aansluiting waardoor de thermostaat volgens het aan/uit principe zal werken.

De besparing kan hierdoor mogelijk wel lager zijn dan bij een nieuwere modulerende ketels die (vaak) beschikken over een OpenTherm aansluiting.

Soms dient er een aparte module geïnstalleerd te worden om Opentherm aan te kunnen sluiten, zoals bij Vaillant ketels.

OpenTherm

OpenTherm is een gestandaardiseerd communicatieprotocol die ketels modulerend aan kan sturen. Daarmee zijn thermostaten universeel uitwisselbaar en ben je niet meer afhankelijk van de fabrikant van je CV-ketel bij de aanschaf van een nieuwe thermostaat.
Dit protocol bestaat sinds 1996.

Bekijk op deze pagina de beste thermostaten van dit moment.

Ketelmodule

Bij een slimme thermostaat wordt in bijna alle gevallen ook een ketelmodule geleverd. Deze ketelmodule komt in de buurt van de ketel te hangen en communiceert draadloos of bedraad met de thermostaat. De ketelmodule stuurt vervolgens de cv-ketel aan. 
Er moet dus een kabel lopen van de ketelmodule naar de cv-ketel. Vaak loopt er ook nog een kabel van ketelmodule naar de thermostaat om deze van stroom te voorzien.

Aansluiten

Het aansluiten van een slimme thermostaat is niet erg moeilijk. Over het algemeen kun je de bedrading van je oude thermostaat opnieuw gebruiken om de nieuwe slimme thermostaat mee te voeden. Deze krijgt zijn voeding dan van de ketelmodule die bij de ketel komt te hangen. Op de ketelmodule sluit je dan weer een kabeltje aan die naar de cv-ketel loopt. Vaak kun je gewoon de kabel die eerst rechtstreeks van de oude thermostaat naar de ketel liep doorknippen op de plek waar de ketelmodule komt te hangen. Je sluit de nieuwe draden dan op de ketelmodule aan. Klinkt dan ingewikkeld? Bekijk op deze pagina hoe het aansluiten in zijn werk gaat.

Gerelateerde blogs

Met deze 5 tips ben je voorbereid op het stookseizoen

Paulsep 19, 20244 min read
cv ketel voorbereid op het stookseizoen

Het stookseizoen staat weer voor de deur en dat betekent dat het tijd is om je cv-installatie klaar te maken voor de koudere maanden. Met…

Waarom ik zonnepanelen én een dynamisch energiecontract heb

Paulsep 12, 20247 min read
Waarom ik zonnepanelen én een dynamisch energiecontract heb

Als bezitter van zonnepanelen heb ik bewust gekozen voor een dynamisch energiecontract. Bij een dynamisch energiecontract veranderen de energietarieven ieder uur afhankelijk van vraag en…

Hoe berekenen energieleveranciers terugleverkosten?

Paulsep 3, 20246 min read
Terugleverkosten energieleveranciers

Veel eigenaren van zonnepanelen worden geconfronteerd met extra kosten van hun energieleverancier, zoals hogere vaste leveringskosten, geen of lagere welkomstkorting en minder gunstige energietarieven. Hoewel…

HomeWizard komt met ondersteuning voor Apsystems en Solis

Paulaug 29, 20243 min read
HomeWizard koppeling met APsystems en Solis

Er is goed nieuws voor degene die een omvormer hebben van APsystems of Solis! Sinds kort ondersteund de app van HomeWizard ook de omvormers van…

Goed nieuws voor het elektriciteitsnet: er komt een mega-accu in Delfzijl

Paulaug 28, 20244 min read
mega accu

Het Nederlandse bedrijf Giga Storage, gespecialiseerd in energieopslag, gaat vanaf volgend jaar een mega-accu bouwen in Delfzijl. De accu, genaamd ‘Leopard’, zal een capaciteit hebben…

Een zonneboiler, alternatief voor zonnepanelen nu de salderingsregeling stopt?

Paulaug 22, 20244 min read
zonneboilers op dak

Met het naderende einde van de salderingsregeling in 2027 wordt er steeds vaker geroepen dat zonneboilers, ook wel zonnecollectoren genoemd, een goed alternatief zouden zijn…