Wanneer je geen technische achtergrond hebt en er geen duidelijke handleiding is meegeleverd kan het soms een uitdaging zijn om een slimme thermostaat aan te sluiten.

Op deze pagina zal ik uitleggen hoe het aansluiten van de meeste thermostaten in zijn werk gaat. Voor het aansluiten van de Honeywell Lyric T6 heb ik een aparte blog geschreven.

Voordat je overgaat op het vervangen van de thermostaat is het belangrijk dat je de spanning van de cv-ketel afhaalt.
Daarmee voorkom je dat je dat je onder spanning kan komen te staan. Daarnaast wil je natuurlijk ook voorkomen dat je schade aan het elektrische circuit van de ketel toebrengt.
Een nieuwe printplaat van een cv-ketel kost je zomaar een paar honderd euro.

draadjes thermostaat 2

Wanneer je de oude thermostaat hebt verwijderd ziet het er ongeveer uit zoals bovenstaande afbeelding.

Vaak steken er 2 of 3 draden uit de muur. De voltage op deze draden is 24 volt. Let op: in sommige landen zoals in België werken thermostaten ook op 230 volt!

Aansluiting op de cv-ketel

Het aansluiten van een slimme thermostaat aan uw cv-ketel is niet heel ingewikkeld, maar er zijn wel enkele zaken waar je op moet letten.

Het is altijd verstandig om de handleiding van de cv-ketel én die van de nieuwe thermostaat er bij te pakken. Zo weet je op welke klemmen van de ketel de thermostaat aangesloten moet worden. Vaak zijn er zowel klemmen voor een aan/uit als Opentherm verbinding aanwezig. Om de slimme thermostaat modulerend te laten werken sluit je de draden aan op de Opentherm klemmen. Deze klemmen zijn meestal met ‘OT’ gemerkt.

Tussen de cv-ketel en de slimme thermostaat zit nog een ketelmodule (ook wel gateway genoemd) die het signaal van de thermostaat omzet naar je ketel. Onderaan dit artikel meer over de ketelmodule.

Opentherm module

Deze Opentherm klemmen zijn niet altijd rechtstreeks aanwezig op de printplaat van de cv-ketel. Soms is er een extra module nodig die het Opentherm signaal moet omzetten naar het signaal van de ketel. Dit is bij een Vaillant ketel het geval.

In de afbeelding hieronder is een voorbeeld te zien van een printplaat van een Vaillant ketel. Deze printplaat is afkomstig van een Vaillant hrSolide Plus ketel. Op de aansluitingen 4 en 3 wordt bij deze ketel een aan/uit thermostaat aangesloten. Om je slimme thermostaat via Opentherm aan te kunnen sluiten heb je bij deze Vaillant HR Solide ketel een speciale Opentherm V33 module. Dit is een printplaatje die de Opentherm signalen van je thermostaat kan omzetten naar het protocol van Vaillant en vervolgens weer communiceert met de branderautomaat van je ketel. Als je geluk hebt, is deze al in je ketel aanwezig. Anders dien je deze los te bestellen en aan te sluiten op de hoofdprintplaat van de ketel.

Deze ketel beschikt ook over een eigen type aansluiting aangemerkt met “bus”. Dit is het e-bus systeem met een eigen communicatieprotocol van Vaillant waar je dus alleen Vaillant thermostaten op aan kan sluiten. Er zijn ook nog andere fabrikanten van cv-ketels die een eigen protocol hebben o.a. Nefit. Sluit op deze klemmen nooit een slimme thermostaat aan!

thermostaat aansluiting

Ketelmodule

De slimme thermostaat wordt meestal niet rechtstreeks aan de cv-ketel aangesloten, maar aan een zogenaamde ketelmodule of gateway. Bij de Google Nest thermostaat heet deze ketelmodule een heatlink.
Dit is een kastje wat bij de cv-ketel geplaatst wordt, bijvoorbeeld tegen de muur. Vanuit deze ketelmodule wordt de ketel aangestuurd. Daarnaast haalt de thermostaat zijn stroom van de ketelmodule. Hiervoor kun je de bestaande bedrading nemen die naar je oude thermostaat liep. Mocht deze niet lang genoeg zijn dan kun je ook thermostaatkabel kopen om de ketelmodule aan te sluiten.

Via een draadloze verbinding communiceert de ketelmodule weer met de thermostaat.

Check altijd in de handleiding van de thermostaat hoe je de bedrading van de ketelmodule op de juiste manier aansluit.

Overzicht slimme thermostaten

Hieronder een overzicht met de beste en meest verkochte slimme thermostaten. Deze slimme thermostaten kun je op iedere ketel aansluiten.