Wil je graag zonnepanelen, maar heb je beperkte mogelijkheden om ze te plaatsen? Dan zijn zonnepanelen met stekker misschien wel dé oplossing voor jou. Deze Plug & Play panelen kun je namelijk zelf installeren en eenvoudig aansluiten op een stopcontact. Stroom opwekken is nog nooit zo makkelijk geweest.
De prijzen van zonnepanelen zijn al een tijdje aan het zakken en dat geldt ook voor zonnepanelen met stekker. Waar een set van deze zonnepanelen eerst richting de € 1000.- ging, zijn ze inmiddels voor nog geen € 500.- te koop. Door de lagere prijzen en daardoor snellere terugverdientijd is het een interessante investering geworden.
Eenvoudige installatie
Het grote voordeel van zonnepanelen met stekker is dat je ze zelf mag installeren. Je hoeft dus geen professional in te huren, waarmee je aanzienlijk kosten bespaart. De panelen zijn eenvoudig te plaatsen op een plat dak, balkon of in de tuin. Je zou ze ook kunnen plaatsen op een schuurtje of tuinhuisje. Plaats je ze op een schuin dak? Ook dat is mogelijk met behulp van extra montagebeugels.
Na de installatie sluit je de panelen simpelweg aan op een stopcontact. Hierdoor kun je direct beginnen met het opwekken van duurzame energie voor je huishouden.
Oplossing voor specifieke situaties
Zonnepanelen met stekker zijn vooral handig als je te maken hebt met beperkingen bij het plaatsen van reguliere zonnepanelen. Denk hierbij aan situaties zoals:
- Je woont in een flat of huurappartement en de VVE staat niet toe dat er zonnepanelen geplaatst worden.
- Je woning is een monumentaal pand met een beschermd dorps- of stadsgezicht, waardoor het plaatsen van zonnepanelen niet is toegestaan.
- Je hebt een klein dak met weinig zonnepanelen en wilt meer zonnepanelen leggen.
In deze gevallen kunnen zonnepanelen met stekker een uitkomst bieden. Je kunt ze immers plaatsen zonder ingrijpende aanpassingen aan het pand te doen. Een goede plek om ze te plaatsen is op een plat dak of aan een balkonbalustrade.
Onderdelen en veiligheid
Een set zonnepanelen met stekker bestaat doorgaans uit:
- 2 zonnepanelen
- Een omvormer
- Bijbehorende kabels
- Optionele montagebeugels, afhankelijk van plaatsing
De meeste sets Plug & Play zonnepanelen hebben 2 panelen met elk een vermogen van ongeveer 400 Wattpiek. Samen wekken ze dus zo’n 800 watt op. Dit is het maximale vermogen dat je in Nederland op een stopcontact mag aansluiten.
Veiligheid
Over de veiligheid van zonnepanelen met stekker is veel discussie en sommigen beweren dat het zelfs niet mag. Het is een misverstand dat het verboden zou zijn om zonnepanelen aan te sluiten op een stopcontact. Men refereert dan vaak aan de NEN 1010, maar deze geldt niet voor consumenten. De NEN 1010 gaat over de elektrische installatie vóór het stopcontact. Het aansluiten van een product met een stekker valt daarbuiten.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vastgesteld dat je als consument beperkt mag terugleveren op een stopcontact, waarbij de Europese normering (EN/IEC 50549) een limiet tot 800 watt toestaat.
Desondanks is het wel verstandig om zorgvuldig het stopcontact te bepalen waar je de stekker van deze zonnepanelen aan gaat sluiten. Sluit deze panelen op een stopcontact aan waar niet te veel zware apparaten op aangesloten zijn en die een eigen eindgroep heeft in de meterkast. Dit vanwege het extra vermogen dat de zonnepanelen toevoegen aan een groep en dat niet gemeten kan worden door de installatieautomaat.
Wanneer meerdere apparaten het maximale vermogen van 16 ampère vragen en het vermogen van de zonnepanelen komt daar nog bij, dan kan dit over langere tijd overbelasting en mogelijk brand veroorzaken. Probeer dit dus zeker te voorkomen, al is de kans op deze situatie vrij klein.
Is het een slimme investering?
Of zonnepanelen met stekker voor jou een slimme investering zijn, hangt af van je specifieke situatie. Als je geen mogelijkheid hebt om reguliere zonnepanelen te plaatsen, kunnen deze panelen zeker uitkomst bieden. Je kunt hiermee toch profiteren van de voordelen van zonne-energie, zoals een lagere energierekening en een kleinere ecologische voetafdruk.
Houd er wel rekening mee dat de opbrengst van zonnepanelen met stekker lager ligt dan die van een volledig zonnepanelensysteem. Toch kan het een waardevol begin zijn op weg naar een duurzamer huishouden.
Zonnepanelen met stekker van LDY
LDY biedt een interessante set zonnepanelen met stekker aan en is onlangs in prijs verlaagd. Deze set van 2 zonnepanelen met elk 410 Wp heeft een efficiënte Deye-omvormer van 600 Watt. De keuze voor een 600 watt omvormer is perfect, omdat je dan ruim onder de veilige grens van 800 Watt terugleveren op een stopcontact blijft.
De opbrengst kun je monitoren met een app door de omvormer te koppelen aan de Wi-Fi verbinding thuis.
De verwachte jaaropbrengst van de panelen is 600 kWh per jaar. Je hebt ze daarmee in ongeveer 3 tot 4 jaar terugverdiend. Op deze set zonnepanelen zit 12 jaar garantie.
Overschot zelf benutten
Zonnepanelen zijn het snelst terug te verdienen wanneer je de opgewekte stroom direct zelf kunt benutten. Dit geldt zeker wanneer je energieleverancier terugleverkosten rekent en wanneer de salderingsregeling straks is afgeschaft. Het is ook beter met het oog op de overbelasting van het net om je opgewekte stroom zelf te gebruiken.
Het meest ideale is dat apparaten automatisch inschakelen wanneer er een overschot aan opgewekte stroom ontstaat. Bijvoorbeeld een boiler of een kacheltje dat inschakelt bij een bepaalde hoeveelheid stroom die teruggeleverd wordt. Hier zijn speciale slimme stekkers voor die een apparaat kunnen inschakelen op basis van de hoeveelheid overschot aan zonne-energie.
HomeWizard heeft een slimme stekker ontwikkeld waarbij je zelf kunt instellen bij hoeveel overschot een apparaat moet inschakelen. Je hebt hiervoor een slimme stekker en een P1-meter nodig die je op de slimme meter aansluit. Deze kun je hieronder bestellen:
Conclusie
Zonnepanelen met stekker kunnen een slimme investering zijn voor mensen die zonnepanelen willen, maar beperkte mogelijkheden hebben om ze te plaatsen. Maar ook voor mensen die weinig zonnepanelen kwijt kunnen op hun dak kan het een mooie aanvulling zijn.
De eenvoudige installatie en het feit dat je ze kunt aansluiten op een stopcontact maken het een toegankelijke optie. Bekijk wel goed op welke groep je de zonnepanelen gaat aansluiten i.v.m. de veiligheid.
Of het voor jou een slimme investering is, hangt af van je specifieke situatie, maar door de dalende prijzen verdien je ze steeds sneller terug. Zeker wanneer je de opgewekte stroom uit de zonnepanelen zelf kunt benutten.