Zonnepanelen zijn een slimme investering om zelf groene stroom op te wekken en je energierekening te verlagen. Overdag, wanneer de zon schijnt, produceren je zonnepanelen stroom die je direct in huis kunt gebruiken. Maar wat gebeurt er met de stroom die wordt opgewekt wanneer je niet thuis bent of wanneer je zonnepanelen meer elektriciteit produceren dan je op dat moment nodig hebt? Deze opgewekte stroom verdwijnt dan ongebruikt naar het net. Met een close-in boiler van Plieger en een Homewizard Energy Socket kun je dit overschot optimaal benutten. Dit is niet alleen een hele groene en duurzame manier van stroom gebruiken. Je ontlast er ook nog eens het elektriciteitsnet mee dat aan de grenzen van zijn capaciteit zit. In deze blog leg ik je uit hoe je wat je hiervoor nodig hebt en hoe het werkt.
Zonne-energie
De zon is een onuitputtelijke bron van energie die we steeds beter benutten. Met zonnepanelen op je dak kun je zonlicht omzetten in stroom voor je huishouden. Hiermee kun je de energierekening flink mee omlaag krijgen. Maar de meeste opgewekte elektriciteit gaat helaas onbenut het elektriciteitsnet in. Over het algemeen gebruik je slechts maar een derde van je opgewekte energie zelf.
Omdat de salderingsregeling nu nog van kracht is, maakt het niet zoveel uit wanneer je elektriciteit levert of verbruikt. Dit geldt met name voor vaste en variabele energiecontracten.
Bij een dynamisch energiecontract ligt het iets anders. Ook dan kun je salderen echter krijg je de prijs voor het tarief wat op dat moment geldt. Deze tarieven veranderen per uur en zijn afhankelijk van de vraag en aanbod op de energiemarkt.
De overheid wil de salderingsregeling echter vanaf 2027 in één keer afschaffen. Vanaf dan kun je de opgewekte stroom niet meer wegstrepen tegen je verbruik. Voor het overschot wat je dan aan het net levert krijg je dan alleen de kale energieprijs die meestal onder de 10 cent ligt.
Ondanks dat we nu nog even kunnen salderen is het toch slim om de opgewekte stroom zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Zo ben je straks goed voorbereid wanneer de salderingsregeling er definitief afgaat. Dit heeft ook als voordeel dat het elektriciteitsnet minder belast wordt. Want wat je zelf gebruikt hoeft immers ook niet teruggeleverd te worden op het net.
Wat heb je nodig?
Om het overschot aan zonne-energie zo optimaal mogelijk te benutten heb ik een close-in boiler gekocht met een klein verwarmingselement. Daarnaast heb ik een slimme stekker – ook wel Energy Socket genoemd – samen met een P1 meter gekocht. Hieronder welke onderdelen dit precies zijn en waar je de onderdelen kunt kopen.
1. Slimme stekker en P1 meter
Gelukkig komen er steeds meer oplossingen op de markt om je eigen zonne-energie zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Een voorbeeld hiervan zijn de slimme Energy Sockets van Homewizard. Deze slimme stekkers kunnen niet alleen apparaten inschakelen op basis van tijd, maar ook aan de hand van je overschot aan opgewekte zonne-energie. Ze detecteren wanneer er een overschot aan zonne-energie is, en schakelen dan bijvoorbeeld een boiler in. Je kunt deze Sockets ook laten schakelen op basis van dynamische energietarieven.
Om het overschot aan zonne-energie te kunnen meten heb je nog een P1 meter van Homewizard nodig. Deze P1 meter koppel je aan de slimme meter in de meterkast en hiermee kan je vervolgens precies meten hoeveel elektriciteit er verbruikt en opgewekt wordt. De Energy Sockets werken via de Homewizard app samen met P1 meter om te bepalen wanneer ze moeten schakelen.
Om de functie van zonne-energie overschot te kunnen gebruiken heb je bij Homewizard nog een abonnement nodig van € 0,99 per maand. Dit is een kleine investering en snel terugverdiend. Met dit abonnement krijg je nog veel meer functies zoals langer dan 12 maanden verbruik geschiedenis terugkijken, verbruik per fase bekijken enz.
Deze slimme stekker en P1 meter van Homewizard heb je nodig om water te verwarmen aan de hand van het overschot van de zonnepanelen.
2. Close-in boiler met klein verwarmingselement
Om al bij een kleine hoeveelheid zonne-energie overschot water te kunnen verwarmen heb je een close-in boiler nodig met een klein verwarmingselement nodig. Boilers hebben een verwarmingselement dat het water verwarmd totdat een bepaalde temperatuur is bereikt. Een dergelijk verwarmingselement gebruikt vaak wel meer dan 2000 watt aan vermogen wanneer deze is ingeschakeld. Vaak is het overschot van de zonnepanelen lager dan 2000 watt waardoor je alsnog stroom uit het net moet halen. Dat geldt vooral in de winter.
Er komen gelukkig ook steeds meer boilers op de markt met verwarmingselementen die op een lager vermogen werken. De Plieger close-in boiler is daar een mooi voorbeeld van. Het verwarmingselement van deze boiler heeft slechts 400 watt nodig om het water op te warmen. Een overschot van 400 watt is ook met relatief weinig zonnepanelen snel bereikt. Op die manier kun je zelfs op een bewolkte dag het overschot van je zonnepanelen benutten.
Deze Plieger close-in boiler heeft niet alleen een klein verwarmingselement. Hij is ook nog eens geweldig goed geïsoleerd. Om de boiler heen zit een dikke isolatiemantel van foam die er voor zorgt dat de warmte in het boilervat blijft. De stilstandsverliezen zijn bij deze close-in boiler erg laag. Zo kun je het opgewarmde water op een later tijdstip weer benutten zonder veel warmteverlies.
Er is van deze boiler een 400 watt versie en een 2000 watt. In ons geval hebben we 400 watt versie nodig die je hieronder bij Bol.com kunt aanschaffen:
Montage van de boiler
Het monteren van deze close-in boiler is zeker niet moeilijk maar er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten. Een keukenboiler sluit je namelijk niet rechtstreeks op de waterleiding aan. Dit heeft te maken met het feit dat de waterdruk oploopt wanneer de boiler opwarmt. Wanneer de druk niet weg kan barst het boilervat of de waterleiding open met lekkage tot gevolg. Installeer daarom altijd een inlaatcombinatie vóór de boiler. Gebruik daarnaast ook altijd flexibele slangen naar de boiler toe. Dit maakt de installatie ook een stuk eenvoudiger.
Nu kun je deze onderdelen los kopen maar het is veel handiger én goedkoper om meteen een complete aansluitset te kopen. In deze set zit ook gelijk een T-stuk en een kunststof afvoerslangetje voor naar de inlaatcombinatie.
Wanneer je een oude close-in boiler vervangt door een nieuwe is de verleiding groot om de oude inlaatcombinatie en flexibele slang te hergebruiken. Doe dit niet! Zowel inlaatcombinaties als flexibele slangen gaan niet oneindig lang mee. Het risico op lekkage is dan vrij groot, en de kosten van schade bij lekkage zijn vele malen groter dan de kosten van een nieuwe inlaatcombinatie en flexibele slangen.
Aansluitset voor een close-in boiler
Deze complete aansluitset voldoet aan de Nederlandse en Europese regelgeving en bevat de volgende onderdelen:
- inlaatcombinatie
- flexibele slangen
- diverse aansluitmaterialen
- kunststof afvoerslangetje en T-stuk voor sifon
Zonnetaak instellen Homewizard app
Nadat de close-in boiler is geïnstalleerd en aangesloten op de Energy Socket moeten we de slimme stekker nog zo instellen dat deze gaat inschakelen bij een overschot van je zonnepanelen. Open de Homewizard app en doorloop de volgende stappen om de Socket goed in te stellen:
- Zorg ervoor Energy Socket gekoppeld en zichtbaar is in de app en geeft het een logische naam
- Verwijder het schakelslot. Deze instelling kun je vinden in het menu ‘Meters’ en vervolgens op de betreffende Socket te klikken
- Ga naar ‘Energy saver’ en maak een nieuwe taak aan
- Kies ‘Zonnetaak’
- Selecteer bij hoeveel watt de Socket moet inschakelen, in ons geval 400 watt of meer
- Selecteer de minimale aan tijd, deze kan op de standaard 5 minuten blijven staan
- Kies ‘Opslaan’
- Stel eventueel nog een timertaak in om er zeker van te zijn dat er op bepaalde momenten warm water is, mocht er te weinig zonne-overschot zijn
Als alles juist is ingesteld zie je bij ‘Energy saver’ de volgende instellingen:
En nu is het wachten op voldoende overschot van je zonnepanelen!
Conclusie
Dankzij slimme stekkers in combinatie met een zuinige close-in boiler kun je optimaal je eigen zonne-energie benutten. Uiteraard kun je deze opstelling ook toepassen voor grotere boilers en andere apparaten zoals bijvoorbeeld een fietslader. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.
Deze relatief kleine investering helpt het milieu en het elektriciteitsnet en verdiend zich op de lange termijn terug.
Een samenvatting van de voordelen:
- Je benut optimaal je eigen opgewekte zonne-energie
- Je bent voorbereid op het afschaffen van de salderingsregeling
- Je bespaart op je energierekening
- Goed voor het milieu omdat je aanzienlijk minder ‘grijze’ stroom verbruikt
- Minder belasting van het elektriciteitsnet dat aan de grenzen van zijn capaciteit zit
- Je wordt minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en de schommelingen in de energieprijzen
Goeden avond Paul.
Bedankt voor de goede uitleg voor het instellen van de verwarming.
Ik ben geinterseerd om met het overschot van de zonnepanelen een boiler te verwarmen , zou je de uitleg van jou met een schema kunnen ondersteunen.
Met vr gr Egbert
Hallo Egbert,
Ik heb hier zo geen schema van, maar dat is eigenlijk ook niet nodig. Alles wat je nodig hebt om het werkend te krijgen is een P1-meter en de Engery Socket van Homewizard.
De link hiervoor vind je in het artikel. Sluit de P1-meter aan op je slimme meter en plaats de stekker van de boiler in de Engery Socket.
Installeer de Homewizard app en abonneer je op Energy+. Daarna kun je een zonne-taak instellen zoals uitgelegd en kun je beginnen met het benutten van je overschot.
Hallo Paul,
Weet je ook of er airco systemen zijn die je zo kan schakelen? Meeste airco’s moet je aan/uit zetten met een schakelaar, anders dan bij jouw boiler waar stekker in/uit voldoende is.
Hallo Sjoerd,
Een airco kun je niet ‘hard’ aan/uit schakelen. Daar kan de elektronica en compressor van de airco niet goed tegen.
Daarnaast zijn er voor zover ik weet geen airco’s die de functie standaard hebben ingebouwd dat ze op zonne-energie kunnen schakelen. Wel kun je een (oudere) airco slim schakelen met de Tado aircobediening.
Hij schakelt dan niet op het overschot van de zonnepanelen maar je kunt wel een programma instellen dat hij overdag gaat draaien wanneer de zonnepanelen het meeste opwekken.
Heb je een P1-meter en ben je een beetje handig met programmeren dan zou je een Home Assistant of Domoticz integratie kunnen implementeren die op basis van opgewekte zonne-energie de airco schakelt. Je airco moet dan wel kunnen communiceren met deze smarthome platformen.