Als bezitter van zonnepanelen heb ik bewust gekozen voor een dynamisch energiecontract. Bij een dynamisch energiecontract veranderen de energietarieven ieder uur afhankelijk van vraag en aanbod. Voor zonnepanelen lijkt dat niet de meest voor de hand liggende keuze omdat de kWh prijzen meestal laag zijn op het moment dat je zonnepanelen stroom opwekken. Bovendien hebben we de salderingsregeling waarbij we elke opgewekte kWh kunnen wegstrepen tegen elke verbruikte kWh.
Tegenwoordig krijg je echter steeds meer met extra kosten te maken wanneer je als zonnepanelen bezitter een vast of variabel energiecontract hebt. Een dynamisch energiecontract wordt daardoor steeds interessanter in combinatie met zonnepanelen. Er zijn daarnaast nog meer factoren die een rol spelen zodat een dynamisch de voorkeur heeft. In dit artikel leg ik uit waarom deze combinatie voor mij de beste keuze is en welke voordelen het mij oplevert.
Meer verbruik dan opwek
In mijn situatie verbruik ik aanzienlijk meer elektriciteit dan ik opwek. Mijn zonnepanelen wekken ongeveer 3600 kWh per jaar op, terwijl ik jaarlijks ca. 7000 kWh verbruik. Het hoge verbruik komt onder andere omdat ik van het gas af ben en alles in mijn woning elektrisch is. Omdat ik niet zoveel opwek als ik verbruik kan ik dit overschot aan verbruik niet salderen. Zou ik een vast of variabel energiecontract hebben gehad dan zou ik voor dit verbruik altijd het volle tarief moeten betalen. Bij een vast of variabel energiecontract betaal je namelijk op elk moment van de dag hetzelfde tarief. Soms heb je nog te maken met een piek- en daltarief, maar het verschil in tarief is vaak maar minimaal.
Andersom, wanneer je veel meer verbruikt dan opwekt kan een dynamisch energiecontract ook interessant zijn. Voor de kilowatturen die je na het salderen teruglevert aan het net krijg je bij een vast of variabel energiecontract maar een paar cent. Bij energieleveranciers zoals bijvoorbeeld Greenchoice krijg je daar maar 5 cent voor. Bovendien tellen deze kilowatturen mee voor de staffel voor het berekenen van de terugleverboete.
Met een dynamisch energiecontract krijg je in ieder geval de kale energieprijs van dat moment. Afhankelijk van het tijdstip van de dag kan dat aanzienlijk meer opleveren dan de terugleververgoeding van vaste en variabel energiecontracten.
Wanneer je (veel) meer verbruikt dan je opwekt, is het slim om bij een dynamisch energiecontract, je verbruik te sturen naar de goedkoopste momenten van de dag. Dat is vaak midden op de dag als de zonnepanelen volop produceren. Daarmee gebruik je ook zoveel mogelijk van je opgewekte zonne-energie zelf en lever je niet onnodig terug.
Sturen energieverbruik
Wanneer je het tijdstip van je energieverbruik goed kunt sturen, kun je nog meer profiteren van een dynamisch energiecontract. Zo kun je proberen het energieverbruik zoveel mogelijk te laten plaatsvinden op de goedkoopste momenten van de dag. Met apparaten zoals boilers, een elektrische auto en een warmtepomp kan ik het energieverbruik goed afstemmen op de gunstigste tarieven. Een boiler kun je bijvoorbeeld aansturen met de slimme stekker van HomeWizard. Deze slimme stekker is zo in te stellen dat hij op de goedkoopste momenten inschakelt.
Warmtepompen zijn ook aan te sturen op basis van dynamische tarieven. Zo heeft Tado een kastje ontwikkeld waarmee warmtepompen zoveel mogelijk op de goedkoopste tarieven verwarmen.
Heb je een elektrische auto en een laadpaal dan kun je helemaal profiteren van dynamische tarieven. Een EV kan in korte tijd heel veel vermogen opnemen. Omdat de laagste tarieven vaak maar enkele uren op een dag aanhouden, kun je op die manier het maximale eruit halen.
Geen terugleverkosten of boetes
Een bijkomend voordeel van een dynamisch energiecontract is dat je geen last hebt van terugleverkosten of boetes. Bijna alle energieleveranciers rekenen terugleverkosten wanneer je teveel stroom teruglevert aan het net. Met een dynamisch contract hoef jij je hier geen zorgen over te maken. Daarnaast heb je niet te maken met opzegboetes, waardoor je de vrijheid heb om over te stappen als je een beter aanbod tegenkomt.
Met een dynamisch contract betaal je bovendien geen risico-opslag die energieleveranciers doorberekenen aan consumenten met een vast of variabel energiecontract. Het is namelijk een risico voor een energieleverancier om een tarief vast te zetten omdat de prijzen in een onzekere markt plotseling kunnen stijgen waardoor de inkoop flink duurder is.
Bij een dynamisch energiecontract heb je dit nadeel niet omdat altijd een vaste (lage) marge rekent op het kale energietarief.
Klaar voor de toekomst
Met de combinatie van zonnepanelen en een dynamisch contract ben je voorbereid op toekomstige veranderingen in de energiemarkt. Netstabilisatie wordt steeds belangrijker en met het afschaffen van de salderingsregeling in de toekomst is het slim om je eigen opgewekte zonne-energie zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Een dynamisch contract stimuleert enorm om je eigen opgewekte zonnestroom te gebruiken. Bewust omgaan met je energieverbruik en -productie verminderd niet alleen de onbalans op het elektriciteitsnet, maar is ook beter voor het milieu.
Het verminderen van de druk op het elektriciteitsnet zorgt ervoor dat in de toekomst minder grote investeringen en bijbehorende kosten nodig zijn door netbeheerders. Deze kosten worden vaak weer afgewenteld op de consument.
Nadelen en hoe deze te beperken
Een mogelijk nadeel van een dynamisch contract is dat de vergoeding voor teruggeleverde stroom soms laag kan zijn. Echter, zoals hierboven als genoemd kun je dit nadeel beperken door zoveel mogelijk zelf de opgewekte stroom direct te gebruiken.
Daarnaast is het onbekend hoe de energietarieven zich gaan ontwikkelen. Wanneer er schaarste ontstaat, zoals bijvoorbeeld tijdens bewolkte en windstille winterdagen, kunne de prijzen plotseling omhoog schieten. Aan de andere kant kunnen de prijzen ook weer snel dalen wanneer er voldoende aanbod is.
Hoge energieprijzen kunnen soms ook een voordeel zijn wanneer je op dat moment teruglevert. Elke kWh die je op dat moment teruglevert is dan heel veel waard!
Conclusie
De combinatie van zonnepanelen en een dynamisch energiecontract is steeds gunstiger geworden ten opzichte van een vast of variabel energiecontract. Dit komt doordat energieleveranciers steeds vaker terugleverkosten rekenen en boetes ingesteld hebben. Ook door het naderende einde van de salderingsregeling zal een dynamisch energiecontract voordeliger worden dan een vast of variabel energiecontract.
Door zoveel mogelijk zelf je eigen opgewekte energie te gebruiken, en je verbruik zoveel mogelijk te sturen op de gunstige momenten profiteer je het meest van deze combinatie. Je verminderd daarnaast de onbalans op het elektriciteitsnet en bent voorbereid op toekomstige ontwikkelingen in de energiemarkt. Met een beetje planning en slimme apparaten haal je het beste rendement uit je zonnepanelen en bespaar je op mijn energierekening.
Het meest gunstige dynamische energiecontract sluit je af bij Pricewice of gebruik de energievergelijker hieronder.