Naast het afschaffen van de salderingsregeling in 2027 krijgen zonnepaneelbezitters een nieuwe klap te verwerken. De ACM (Autoriteit Consument & Markt) geeft namelijk aan voor 2025 terugleverkosten in de voorwaarden op te nemen voor modelcontracten. Een modelcontract is een variabel energiecontract voor onbepaalde tijd, dat elke energieleverancier in Nederland verplicht moet aanbieden. Dit type contract heeft een opzegtermijn van 30 dagen en biedt klanten flexibiliteit. Klanten met een modelcontract zijn tot nu toe gevrijwaard van terugleverkosten, maar dit zal dus in de toekomst niet meer zo zijn.
Wat zijn terugleverkosten?
Terugleverkosten zijn kosten die energieleveranciers in rekening brengen voor de energie die je teruglevert aan het net. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je zonnepanelen hebt en meer energie produceert dan je verbruikt. Omdat het aantal zonnepanelen enorm is toegenomen in Nederland, wordt het elektriciteitsnet steeds meer belast. Daarnaast betalen energieleveranciers mee aan de salderingsregeling. Om deze kosten op te vangen hebben ze terugleverkosten in het leven geroepen.
In voorgaande jaren kon je nog vaste energiecontracten krijgen zonder terugleverkosten, maar inmiddels rekent elke energieleverancier terugleverkosten op zijn vaste contracten. Ook Innova, die een Zon Zeker contract aanbood voor zonnepaneelbezitters tot 3000 kWh teruglevering, is hiermee gestopt.
Met een modelcontract ontkom je binnenkort dus ook niet meer aan terugleverkosten. Dit heeft gevolgen voor particulieren met zonnepanelen. Wat kun je het beste doen om terugleverkosten zoveel mogelijk te vermijden?
De wijzigingen in 2025
In 2025 zullen energieleveranciers terugleverkosten gaan heffen op alle contracten, inclusief modelcontracten. Dit betekent dat zonnepaneelbezitters, die tot nu toe gebruikmaakten van de voordelen van modelcontracten, binnenkort ook met deze kosten te maken krijgen. De ACM heeft aangegeven dat er modelcontracten zullen komen met overeenkomsten met vaste tarieven voor ten minste één jaar, maar de exacte details zijn nog niet bekend.
Uitzondering: dynamisch contract
Een uitzondering op de regel zijn dynamische energiecontracten. Met dit type contract kan de kWh-prijs per uur variëren, afhankelijk van vraag en aanbod in de markt. Je hoeft geen terugleverkosten te betalen, maar er zijn ook nadelen aan verbonden. Hier benoemen we de belangrijkste voor- en nadelen:
Voordelen:
- Geen terugleverkosten
- Ook met een dynamisch contract kun je salderen. Bij terugleveren saldeer je de kale energieprijs (van de op dat moment geldende prijs) + belastingen.
- Lage prijzen bij veel aanbod groene energie
Nadelen:
- Terugleveren levert vaak minder op: Met een dynamisch contract krijg je vaak niet veel voor de teruggeleverde stroom. Dit komt doordat veel mensen op hetzelfde moment terugleveren, waardoor de stroomprijzen laag, of soms zelfs negatief zijn. Dit geldt met name voor zonnepanelen op het zuiden gericht.
- Minder zekerheid: Tijdens schaarste, met name in de winter, kunnen de prijzen flink oplopen. Dit kan resulteren in hoge kosten wanneer je bijvoorbeeld volledig elektrisch verwarmt.
Wat kun je doen?
Nu de terugleverkosten ook voor modelcontracten gaan gelden, is het slim om proactief te handelen. Er zijn grofweg 2 dingen die je kunt doen om je situatie te verbeteren:
- Overstappen naar een dynamisch contract: Dit kan een manier zijn om terugleverkosten te vermijden. Houd echter rekening met de eerder genoemde nadelen.
- Je overschot zoveel mogelijk zelf gebruiken: Door je energieverbruik zoveel mogelijk samen te laten vallen met de opwek van de zonnepanelen, kun je de hoeveelheid teruggeleverde stroom minimaliseren. Gebruik slimme stekkers en plan je apparaten, zoals wasmachines en vaatwassers, op momenten dat je zelf energie verbruikt. Een boiler is ook een slimme manier om het overschot van je zonnepanelen in op te slaan.
Zonnepanelen uitzetten
Als je zonnepanelen hebt, kan de verleiding groot zijn om deze uit te schakelen wanneer je van huis bent, om op die manier terugleverkosten te voorkomen. Het handmatig uitschakelen van zonnepanelen in de meterkast is echter geen goed idee. Dit kan schade aan je omvormer toebrengen door de klappen die ontstaan bij het in- en uitschakelen. Het is beter om dit softwarematig te doen. Afhankelijk van je omvormer zijn er mogelijkheden om deze softwarematig uit te schakelen of een zogenaamde ‘zero export’ in te stellen. Met ‘zero export’ stel je de omvormer zo in dat hij nooit meer stroom produceert dan het huis nodig heeft. Op die manier lever je nooit terug. SolarEdge en Enphase hebben deze mogelijkheid.
Heb je zonnepanelen van Zonneplan, dan kun je, in combinatie met hun dynamisch contract, je omvormer automatisch (softwarematig) laten uitschakelen. De omvormer schakelt dan automatisch uit op momenten dat er teveel aanbod is op het net. Je krijgt zelfs een vergoeding voor het uitschakelen van je zonnepanelen.
Dynamisch contract afsluiten
Heb je nu een vast of variabel contract en wil je helemaal geen terugleverkosten meer betalen? Een dynamisch contract is dan de oplossing! Sluit hieronder het dynamische contract af dat het beste past in jouw situatie: