De laatste tijd is elektrisch verwarmen veel in het nieuws vanwege de hoge gasprijzen. Als je (nog) niet wilt investeren in een dure warmtepomp kun je ervoor kiezen om te verwarmen met elektrische convectorkachels of infraroodkachels. Deze kacheltjes zijn ideaal om te gebruikten als bijverwarming in huis en om kleinere ruimtes op te warmen. Om grotere ruimtes zoals de woonkamer volledig te verwarmen hebben ze meestal niet voldoende capaciteit. Het duurt dan lang voordat de ruimte warm is en je gebruikt relatief veel elektriciteit. Je kunt daarom beter elektrische verwarming voor de kleinere vertrekken gebruiken of heel gericht gaan verwarmen in grotere ruimtes. Maar hoe pak je dit nu slim aan? Grofweg zijn er 2 verschillende manieren om een ruimte elektrisch te verwarmen: met een convectorkachel waarmee je de lucht opwarmt of infraroodverwarming waarmee je gericht een bepaalde plek gaat verwarmen.
Convectorkachel of infraroodverwarming
Zoals genoemd kun je op verschillende manieren elektrisch verwarmen zonder een dure warmtepomp aan te schaffen. Zo heb je elektrische kacheltjes met een verwarmingselement die de lucht opwarmen. Dit zijn de zogeheten convectorkachels. Je hebt deze kacheltjes met en zonder ventilator. Deze kacheltjes zijn ideaal om een kleine ruimte zoals een slaapkamer of kantoor mee te verwarmen. Ze geven snel warmte aan de ruimte maar je ervaart er niet echt stralingswarmte van of je moet er al boven gaan hangen.
Om stralingswarmte te ervaren kun je beter voor infraroodverwarming gaan. Hiermee kun je heel gericht verwarmen. Met een infraroodspaneel kun je heel gericht een bepaalde zone in je woonkamer verwarmen. Zo kun je bijvoorbeeld de warmte van een infraroodpaneel richten op de bank of fauteuil waar je avonds tv zit te kijken. Je hoeft dan niet de hele woonkamer te verwarmen maar alleen de plek waar je zit. Zo ben je slim aan het verwarmen en dat is veel goedkoper dan verwarmen het verwarmen van de volledige woonkamer.
Auronic convectorkachel met afstandsbediening
Deze convectorkachel van Auronic is heel stijlvol en makkelijk te verplaatsen. Je kan hem bijvoorbeeld in de badkamer zetten maar hij misstaat ook zeker niet in een kantoor. Het mooie aan deze convectorkachel is dat deze volledig stil is. Hij heeft een LED-display en is te bedienen met een afstandsbediening. Hiermee stel je vanaf de bank de juiste temperatuur in. Ook heeft deze kachel een timerfunctie.
VONROC Luxe elektrische kachel
Dit stijlvolle convectorkacheltje kun je zowel op de grond als op de muur plaatsen. Naast dat hij er prachtig uitziet kun je hem ook met een app op afstand bedienen. Zo zet je hem alvast aan wanneer je van je werk vertrekt en is het lekker warm als je thuis bent. Ideaal! De kachel is voorzien van een display waarop de temperatuur te zien is en de instellingen te bedienen zijn. Er zijn 3 verwarmingsstanden mogelijk: ECO, Comfort en vorstbeveiliging. Daarnaast is de kachel ook voorzien van een timerfunctie en kinderslot.
Infrarood verwarmingspaneel – 550 Watt
Dit infrarood verwarmingspaneel is scherp geprijsd en gebruikt weinig energie. Hij heeft maar 550 watt nodig om een ruimte aangenaam te verwarmen. Hij is 80 bij 60 cm en is slechts 1 cm dik. De verwarmingsplaat kan zowel op de grond staan als op de wand gemonteerd worden. Tegen een witte muur valt het infraroodpaneel nauwelijks op.
Tristar Elektrische Kachel
Dit convectorkacheltje van Tristar is even simpel als goedkoop. Er kan heel weinig kapot gaan aan deze kachel en je warmt de ruimte supersnel op. De kachel is geschikt om ruimtes tot 20 m2 mee te verwarmen en heeft 3 verschillende warmtestanden. Hij heeft een maximaal vermogen van 1500w. Dat is genoeg om een ruimte met een inhoud van 60 m3 te verwarmen. Mocht er minder warmte nodig zijn dan kun je hem op stand 1 ook op 750 watt laten verwarmen.
Tristar KA-5911
Tristar elektrische kachel KA-5914 – met Timer- en Turbofunctie
Dit is een luxere variant van de Tristar KA-5911 en heeft naast de verschillende warmtestanden ook een timerfunctie en een boostfunctie. Met de timerfunctie schakelt de kachel automatisch uit. Zo gebruik je niet onnodig energie wanneer je kachel vergeet uit te zetten. De boosterfunctie schakelt een kleine ventilator in waardoor je kamer nog sneller op temperatuur komt.