De eerste kamer heeft onlangs een dikke streep gezet door de geplande afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen na 2025. Dit betekent dat als je zonnepanelen op je dak hebt liggen, of nog overweegt, je voorlopig nog volledig kunt blijven salderen. Op het eerste gezicht klinkt dit als fantastisch nieuws voor zonnepaneelbezitters. Want wie wil er nou niet zorgeloos de zelf opgewekte groene energie kunnen wegstrepen tegen je verbruik in de winter, zonder na te hoeven denken over afbouwregelingen? Maar, zoals vaak, kleven er ook nadelen aan het verlengen van de salderingsregeling. De kosten hiervan zullen uiteindelijk weer terugvallen op de consument met zonnepanelen.
De keerzijde van de regeling
Het besluit van de eerste kamer om de salderingsregeling te behouden lijkt een cadeautje, maar het heeft ook een keerzijde. De regeling zoals die nu blijft bestaan, stimuleert zonnepaneelbezitters namelijk niet om de opgewekte stroom zelf te gebruiken. Dit kan op termijn zorgen voor nog meer onbalans op het energienet. Meer zon betekent meer energie, maar als iedereen die tegelijk opwekt en niet gebruikt, wordt het net overbelast. En raad eens wie uiteindelijk voor die onbalans opdraait? Juist, de consument.
Netbeheerders zitten met de handen in het haar over hoe ze het net stabiel moeten houden en hebben al aangekondigd dat de netbeheerkosten omhoog zullen gaan. Dit is een direct gevolg van de beslissing om de salderingsregeling te behouden. De kosten voor het onderhoud en de stabiliteit van het energienet zullen dus uiteindelijk weer bij de consument terechtkomen.
Trucjes energieleveranciers
Alsof dat nog niet genoeg is, worden zonnepaneelbezitters ook op andere manieren financieel geraakt. Sommige energieleveranciers hebben namelijk slimme manieren bedacht om extra geld te vragen aan mensen met zonnepanelen. Ze rekenen bijvoorbeeld een hogere prijs per kWh of geven een lagere welkomstkorting als ze zien dat je zonnepanelen hebt. Bovendien kun je met zonnepanelen meestal geen contract afsluiten van langer dan 1 jaar. Dit voelt oneerlijk, omdat je juist investeert in duurzame energie en verwacht daarvoor beloond in plaats van gestraft te worden.
Dus, hoewel het op het eerste gezicht lijkt alsof het behoud van de salderingsregeling alleen maar voordelen heeft, is de werkelijkheid complexer. De zonnepaneelbezitters zullen, linksom of rechtsom, de financiële gevolgen ondervinden. De regeling behouden zonder stimulans om de opgewekte energie zelf te gebruiken of slim te verdelen, draagt bij aan een groter probleem: de toenemende onbalans op het energienet.
Hoe toch maximaal profiteren?
Per saldo is het behouden van de salderingsregeling dus minder gunstig dan het lijkt voor zonnepaneelbezitters. Maar hoe kun je toch maximaal van de verlengde salderingsregeling profiteren? Wanneer je van plan bent om zonnepanelen te gaan leggen, dan is het verstandig om eens goed te kijken naar je jaarverbruik. Als je het gemiddelde jaarverbruik van je woning weet, kun je op basis daarvan het aantal zonnepanelen kiezen. Zo zorg je ervoor dat je ongeveer net zoveel opwekt als dat je per jaar verbruikt, en kun je al je verbruik wegstrepen tegen wat je opwekt. Op die manier heb je niet teveel overschot wat nadelig kan zijn bij sommige energieleveranciers. Zo profiteer je maximaal van de voorlopig blijvende salderingsregeling.
Doe daarnaast ook goed onderzoek naar de verschillende energieleveranciers en hoe zij omgaan met kanten met zonnepanelen.
Thuisbatterij
Een thuisbatterij is voor zonnepaneelbezitters voorlopig in ieder geval absoluut niet rendabel. Vanwege de salderingsregeling fungeert het elektriciteitsnet namelijk als een soort virtuele accu. Een thuisaccu levert daarom vrijwel geen voordeel op.
Voor mensen zonder zonnepanelen kan een thuisbatterij echter weer wat interessanter worden. De onbalans in het net door het uitstellen van de afbouw van de salderingsregeling zal namelijk alleen maar groter worden. Hierdoor kunnen dynamische tarieven op momenten dat de zon schijnt steeds vaker negatief zijn. Een slimme thuisbatterij kan dan op die momenten zoveel mogelijk stroom binnenhalen die je op een later tijdstip weer kunt gebruiken. Dit zal in de toekomst steeds interessanter worden omdat naar verwachting de prijzen voor thuisbatterijen zullen dalen.