Netbeheerder Enexis overweegt om dubbele netbeheerkosten te gaan rekenen voor huishoudens met zonnepanelen, warmtepompen en/of een laadpaal. De reden hiervoor zou de hogere belasting van het elektriciteitsnet door deze gebruikers zijn. Als dit doorgaat, zouden de jaarlijkse netwerkkosten voor deze groep stijgen van € 425.- naar € 850.- per gezin.
Dit zou een forse tegenvaller zijn voor degenen die duurzame en milieuvriendelijke investeringen hebben gedaan in hun woning. De overheid heeft jarenlang zonnepanelen, warmtepompen en elektrisch rijden gestimuleerd. Naast het introduceren van terugleverboetes voor zonnepanelen bij sommige energieleveranciers komen deze extra netbeheerkosten er ook nog eens bij.
Is dit wel eerlijk?
Aan de ene kant is het begrijpelijk dat netbeheerders zoeken naar manieren om de kosten eerlijk te verdelen om zo het elektriciteitsnet stabiel te houden. Steeds meer huishoudens stappen over op duurzame energiebronnen en elektrisch vervoer. Dit kan uitdagingen geven voor ons huidige elektriciteitsnet, wat niet berekend is op zulke pieken.
Zo kunnen zonnepanelen bijvoorbeeld voor pieken zorgen in het net wanneer de opgewekte stroom niet gebruikt wordt. Daarnaast kan het opladen van een elektrische auto voor uitdagingen zorgen op momenten dat er veel vraag is naar stroom. Maar is het verhogen van de vaste kosten voor deze doelgroep wel de juiste oplossing? Wij van Duurzamerhand denken van niet.
Dynamische energiecontracten als alternatief
Een veel rechtvaardiger en effectiever alternatief is volgens ons om te stoppen met vaste energiecontracten en mensen over te laten stappen naar een dynamisch energiecontract. Bij een vast energiecontract maakt het namelijk niet uit op welk moment je energie verbruikt of teruglevert. Dit stimuleert totaal niet om op de juiste momenten stroom te gebruiken en zorgt voor netcongestie.
Met een dynamisch contract echter, betaal je meer voor stroom wanneer er veel vraag en weinig aanbod is, en juist minder wanneer er een overschot aan stroom is. Dit stimuleert mensen om hun energieverbruik af te stemmen op de beschikbaarheid van duurzame energie. Daarnaast stimuleert het ook om de eigen opgewekte energie zelf te gebruiken waarmee een te hoge spanning op het net voorkomen wordt. Op die manier haal je de pieken uit het net en hoeft de netbeheerder minder te investeren in het elektriciteitsnet.
Voordelen van dynamische energieprijzen:
- Stimuleert verbruik tijdens piekmomenten van duurzame energieproductie
- Ontlast het elektriciteitsnet door vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen
- Beloont eigen energieopwekking en -opslag
- Leidt tot lagere netbeheerkosten door een stabieler netwerk
Slim laden van elektrische auto’s
Een concreet voorbeeld: wanneer bezitters van elektrische auto’s hun voertuig opladen op momenten dat er een overschot aan duurzame energie is, helpen ze juist om de belasting van het net te verminderen. Bovendien laden ze op die manier voor een lagere of zelfs negatieve stroomprijs.
Dat is zowel voordelig voor de consument als goed voor de stabiliteit van het elektriciteitsnet. En win-winsituatie dus. Er zijn al laadpalen die volledig automatisch de dynamische tarieven in de gaten houden en laden op het goedkoopste moment. Daarnaast heb je ook bijvoorbeeld de Zappi laadpaal, die je zo kunt instellen dat alleen het overschot aan opgewekte stroom naar de auto gaat.
Je hoeft dus niet bang te zijn dat je de hele dag met de tarieven bezig moet zijn. Dankzij slimme software gaat dit steeds meer automatisch. Zo heb je slimme stekkers die op basis van dynamische tarieven of het overschot uit je zonnepanelen apparaten kan inschakelen. Hiermee kun je bijvoorbeeld een boiler slim verwarmen. Ook voor warmtepompen bestaat er een kastje die je warmtepomp aanstuurt op basis van dynamisch energietarieven.
Conclusie
Het verhogen van de vaste netbeheerkosten voor specifieke groepen is een te simpele en oneerlijke oplossing voor een complex probleem. Je straft op die manier mensen die geïnvesteerd hebben in duurzame en klimaatvriendelijke oplossingen. Dynamische energiecontracten bieden daarom een veel beter alternatief. Ze stimuleren efficiënt en duurzaam energiegebruik, ontlasten het elektriciteitsnet en belonen eigen opwek en slim verbruik. Door slim gebruik te maken van de beschikbare duurzame energie en vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen, kunnen we de kosten eerlijk verdelen en de energietransitie betaalbaar houden voor iedereen.