Het klinkt misschien raar, maar ook bij lage temperaturen kunnen airco’s, ofwel lucht-luchtwarmtepompen, effectief verwarmen. Zelfs wanneer het vriest. Dit is mogelijk dankzij een speciaal koudemiddel dat in de buitenunit warmte aan de buitenlucht kan onttrekken. Dit koudemiddel bevriest niet en kan met temperaturen tot 20 graden onder nu blijven werken.
Er zijn systemen die zelfs kunnen blijven verwarmen met nog lagere temperaturen. Deze warmtepompsystemen gebruiken ze met name in de Scandinavische landen waar het erg koud kan worden. In Nederland is dat uiteraard niet erg zinvol, omdat de temperaturen niet zo laag zijn in de winter, maar het geeft wel aan dat warmtepomptechniek ook bij temperaturen onder nul prima functioneert.
Hoe werkt het?
1. Warmteonttrekking aan koude lucht: Een airco werkt in de winter als een warmtepomp en kan warmte extraheren uit de buitenlucht, zelfs als deze koud is. Dit is mogelijk door het koelmiddel dat zelfs bij lage temperaturen kan verdampen en warmte kan absorberen.
2. Efficiëntie bij lage temperaturen: Moderne airconditioners zijn ontworpen om efficiënt te werken bij temperaturen ver onder het vriespunt. Hoewel de efficiëntie afneemt naarmate het kouder wordt, kunnen deze systemen nog steeds een effectieve warmtebron zijn.
3. Defrost-cycli: Wanneer een airco in verwarmingsmodus werkt bij vorst, kan ijsvorming op de buitenunit optreden. Om dit tegen te gaan, hebben de meeste units een automatische defrost-cyclus. Tijdens deze cyclus keert de airco tijdelijk zijn werking om, waarbij deze de buitenunit verwarmt om de ijsvorming te laten smelten.
Voordelen van verwarmen met een airco
- Energie-efficiëntie: Airco’s gebruiken minder energie dan traditionele elektrische verwarmingssystemen, zoals een elektrisch kacheltje, wat gunstig is voor de energierekening.
- Duurzaamheid: Deze systemen produceren geen directe emissies, waardoor ze een milieuvriendelijker alternatief zijn dan bijvoorbeeld een cv-ketel.
- All-in-One oplossing: Met een airco heb je zowel een koel- als verwarmingssysteem, wat handig is in de winter én de zomer.
Aandachtspunten
Hoewel het verwarmen met een airco een heel aantal voordelen heeft, zijn er wel een aantal aandachtspunten waar je op moet letten:
- Capaciteit bij extreme kou: Hoewel airco’s effectief kunnen verwarmen bij lage temperaturen, kunnen extreem koude weersomstandigheden de efficiëntie en prestaties beïnvloeden. Een airco kan daarom vaak minder warmte leveren dan in minder koude periodes.
- Hoger stroomverbruik. Tijdens verwarmen met temperaturen onder nul verbruikt een airco meer stroom. De warmtepompunit moet namelijk harder werken om dezelfde hoeveelheid warmte te kunnen produceren.
- Regelmatig onderhoud: Om de efficiëntie te waarborgen, is regelmatig onderhoud belangrijk. Doe dit voor de wintermaanden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Conclusie
Een airco kan ook tijdens vorst verwarmen. Dankzij de warmtepomptechniek in de buitenunit zijn moderne airco’s in staat om zelfs bij koude temperaturen warmte te leveren. Bij ijsvorming zal de airco een defrost-cycli inschakelen, zodat de buitenunit weer ijsvrij wordt. Dit verbruikt wel meer stroom dan tijdens het verwarmen in periodes zonder vorst.
Ondanks deze defrost-cycli zijn airco’s toch zuiniger dan traditionele elektrische verwarmingssystemen die een COP van 1 hebben.
Airco’s bieden daarom een praktische en duurzame oplossing voor verwarming in de koudere maanden.