Vandaag krijgen huishoudens met een dynamisch energiecontract te maken met ongewoon hoge energietarieven in de avonduren. Tussen 17:00 en 19:00 uur zijn de tarieven extreem hoog, met een piek van 82 cent per kWh tussen 17:00 en 18:00 uur! Het koude weer gecombineerd met een beperkte beschikbaarheid van windenergie zorgt voor een uitzonderlijk lage energieopbrengst, waardoor de prijzen voor elektriciteit flink stijgen.
Wat zijn dynamische energietarieven?
Dynamische energietarieven fluctueren per uur en worden dagelijks vastgesteld op basis van vraag en aanbod. Dit betekent dat u als consument meer betaalt wanneer de vraag naar energie hoog is, en kunt profiteren van lagere tarieven bij een groot aanbod of een lage vraag. Deze flexibiliteit geeft vaak kansen om de kosten te verlagen, maar vraagt ook om aandacht op momenten met piekprijzen, zoals morgenavond.
Wat veroorzaakt deze hoge prijzen?
De hoge energietarieven zijn vooral te wijten aan het koude, windstille weer. Wanneer het koud is, stijgt de vraag naar energie – denk aan verwarming van woningen en bedrijfspanden. Normaal zou windenergie deze toegenomen vraag kunnen ondersteunen, maar de lage windsnelheden beperken de beschikbare hoeveelheid windenergie. Hierdoor wordt het aanbod op het elektriciteitsnet aanzienlijk minder, wat de tarieven sterk beïnvloedt.
Andere, duurdere energiebronnen zoals gascentrales moeten het tekort opvangen. Dit gaat volgens het merit order principe waarbij de laatst benodigde energiebron de prijs bepaald. Bij weinig aanbod van groene energie zijn de laatst benodigde energiebronnen vaak (fossiele) energiecentrales. Deze energiecentrales staan door het toenemende aanbod van duurzame energie steeds vaker op ‘standby’. De kosten voor dit ‘standby’ staan zijn hoog en moeten tijdens de uren dat ze wel draaien weer gedekt worden. Dit kan de hoge uitschieters van de energietarieven deels verklaren.
Slim omgaan met dynamische tarieven
Een van de voordelen van een dynamisch energiecontract is dat u kunt besparen door uw energiegebruik zoveel mogelijk te sturen naar de uren waarin de tarieven het laagst zijn. Zo heb je op dagen met negatieve tarieven een kans om geld toe te krijgen, terwijl je bij hoge tarieven kunt kiezen om je energieverbruik te beperken. Morgenavond is een goede gelegenheid om bewust om te gaan met uw energiegebruik:
- Stel het gebruik van grote verbruikers uit zoals het laden van een elektrische auto – Wacht indien mogelijk tot de tarieven na 20:00 uur dalen.
- Verwarm op een lager pitje – Stel de thermostaat iets lager af om uw verbruik tijdelijk te verminderen wanneer je een warmtepomp hebt.
- Automatiseer je energieverbruik – Gebruik slimme stekkers die apparaten automatisch uitschakelen op dure momenten en inschakelen op goedkopere momenten.
Een duurzame stap vooruit
Hoewel dynamische tarieven soms voor schommelingen zorgen, helpen ze ons energiegebruik aan te passen aan de vraag en het aanbod. Door bewust om te gaan met stroomverbruik, dragen we bij aan een stabieler elektriciteitsnet en ondersteunen we de ontwikkeling van duurzame energiebronnen.
Variabel contract
Als je liever geen risico wil lopen op onverwacht hoge energietarieven tijdens de wintermaanden, kun je overwegen om tijdelijk over te stappen naar een variabel energiecontract. Hiermee betaal je een vaste prijs per kWh, waardoor je niet voor verrassingen komt te staan. Bovendien zijn variabele contracten flexibel: je kunt deze op elk moment opzeggen zonder opzegboete. Zo heb je na de winter de vrijheid om weer terug te keren naar een dynamisch energiecontract en te profiteren van de lagere tarieven in het voorjaar.
Stel aan de hand van je verbruik hieronder het meest voordelige variabele energiecontract samen: