Steeds meer mensen hebben de inverter airco ontdekt als warmtebron om hun huis mee te verwarmen tijdens de koudere maanden. Want met een airco heb je de woonkamer heel snel op een comfortabele temperatuur. Daarnaast zijn ze dankzij warmtepomp techniek 4 a 5 keer zuiniger dan traditioneel elektrisch verwarmen. Maar hoeveel stroom verbruikt een lucht/luchtwarmtepomp nou eigenlijk in de praktijk? Deze vraag houd veel mensen bezig omdat verwarmen met een airco een interessant alternatief kan zijn voor verwarmen met gas. Je wilt de kosten van elektra namelijk vergelijken met de kosten die je anders aan gas kwijt geweest zou zijn. Daarom is het fijn om vooraf te weten hoeveel een airco jaarlijks verbruikt aan elektriciteit.
Het zou mooi zijn geweest als we hier een algemeen antwoord op zouden kunnen geven, maar het hangt van meerdere factoren af:
- Grootte van de ruimte: Grotere ruimtes vereisen meer energie om te verwarmen.
- Isolatie: Huizen met betere isolatie behouden warmte efficiënter, waardoor minder energie nodig is voor verwarming.
- Klimaat: In koudere klimaten zal de airco harder moeten werken om een comfortabele temperatuur te behouden.
- Instellingen: Hoe lager de temperatuur die je instelt, hoe minder de airco hoeft te werken en omgekeerd.
- Meerdere verwarmingsbronnen: Heb je naast je airco nog een andere verwarmingsbron dan heeft dat invloed op het verbruik.
Gemiddeld verbruik
Om toch een idee te krijgen wat het verbruik is van het verwarmen van je huis met een airco, is het interessant om naar gemiddelden te kijken. Uit onderzoek en praktijkervaringen blijkt dat het gemiddelde energieverbruik van een airconditioningsysteem voor verwarming tussen de 2000 en 3000 kilowattuur (kWh) per jaar ligt. Dit getal kan natuurlijk variëren afhankelijk van de eerder genoemde factoren zoals de grootte van je woning, hoe goed geïsoleerd die is, en je verwarmingsbehoefte en ingestelde temperatuur. Hiermee heb je een redelijke indicatie wat je kunt verwachten qua energieverbruik.
Verschillende verwarmingstanden
Zoals genoemd hangt het verbruik ook voor een groot deel af van de ingestelde verwarmingstand. Over het algemeen kun je de gewenste temperatuur en de ventilatorstand aanpassen van de airco. Deze 2 factoren bepalen uiteindelijk op welk vermogen de airco gaat draaien. Ga je op vol vermogen verwarmen dan kan het verbruik oplopen tot wel 1000 watt of meer. Zet je de temperatuur lager en de ventilatiesnelheid dan het verbruik wel zakken naar 200 a 300 watt. Ga je normaal verwarmen dan kun je uitgaan van een verbruik van rond de 600 watt.
ECO-stand
Met een moderne airco kun je in de ECO-stand het stroomverbruik reduceren naar slechts 150 tot 200 watt. Dit is erg zuinig en maakt het een aantrekkelijke optie om de bij te verwarmen. Zeker in combinatie met vloerverwarming is dit een ideale stand.
Houd er wel rekening mee dat je in deze stand de ruimte alleen op temperatuur kunt houden. De ECO-stand heeft te weinig warmte vermogen om een ruimte naar de gewenste temperatuur te brengen, zonder hulp van een andere verwarmingsbron.
Verbruik bijhouden
Wanneer je een airco hebt of van plan bent om aan te schaffen is het natuurlijk heel interessant om het energieverbruik bij te kunnen houden. De wat duurdere modellen hebben deze functionaliteit soms al ingebouwd. Je daar vaak alleen je dagverbruik bekijken, maar niet je realtime verbruik. Het realtime bijhouden van je verbruik is extra interessant, omdat je dan direct kunt bekijken wat voor effect een bepaalde instelling heeft op het verbruik.
Omdat een splitairco bijna altijd rechtstreeks op een groep in de meterkast is aangesloten heb je een Wi-Fi kWh meter nodig om het stroomverbruik te meten. Homewizard levert kWh meters met ingebouwde Wi-Fi functionaliteit waarmee je het verbruik rechtstreeks uitleest via hun app.
Deze kWh meters installeer je in de meterkast naast een automaat of zekering. Vervolgens koppel je de meter aan de aansluiting van de airco. Ben je een beetje handig dan is dit vrij eenvoudig zelf te doen. In deze handleiding kun je de installatiestappen lezen. Schakel anders een elektricien in.
1 of 3 fasen meter
Je kunt kiezen uit 2 soorten kWh meters: een 1 fase en 3 fase. Welke je kiest is afhankelijk of je 3 fasen of 1 fase model airco hebt. In de allermeeste gevallen in een normale woning gaat het om een 1 fase model.
De Wi-Fi kWh meter is hieronder te bestellen: