Veel eigenaren van zonnepanelen worden geconfronteerd met extra kosten van hun energieleverancier, zoals hogere vaste leveringskosten, geen of lagere welkomstkorting en minder gunstige energietarieven. Hoewel de meeste kosten transparant en duidelijk zijn, blijven de terugleverkosten voor veel mensen onduidelijk. In dit artikel leggen we uit hoe energieleveranciers terugleverkosten berekenen op vaste en variabele contracten.
Staffels voor terugleverkosten
De meeste energieleveranciers werken met een staffel voor het berekenen van terugleverkosten. De volgende energieleveranciers werken met een staffel: Budget Energie, Delta, Energiedirect, Vrijopnaam, Essent, Gewoon Energie, United Consumers, Innova, Vattenfall en Vandebron. Dit betekent dat hoe meer je teruglevert, hoe meer je betaalt.
De staffel bestaat uit een schaalverdeling van de hoeveelheid teruggeleverde kilowatturen. Zo begint bij Vattenfall bijvoorbeeld schaal 1 met 0 tot 250 kWh teruglevering. Schaal 2 met 250 tot 500 kWh teruglevering enz. Pas vanaf schaal 3, van 500 tot 750 kWh, begint Vattenfall terugleverkosten te rekenen. In schaal 3 is dat € 56.- per jaar.
Een voorbeeld van een energieleverancier die niet met een staffel werkt, is Eneco. Zij werken niet met een staffel maar met een vast bedrag van € 0,115 voor elke teruggeleverde kWh. Terugleveren is overigens niet hetzelfde is als netto terugleveren.
Verschil tussen terugleveren en netto terugleveren
Terugleveren verwijst naar elke kilowattuur (kWh) die je in een jaar aan het stroomnet teruglevert. Netto terugleveren, daarentegen, is het verschil tussen wat je in een jaar verbruikt en wat je in een jaar hebt teruggeleverd. De meeste energiemaatschappijen werken niet met netto teruglevering, maar gaan uit van elke kWh die je aan het stroomnet teruglevert.
Veel mensen gaan hierin de fout door te denken dat het werkt zoals bij salderen, waarbij je opwek tegen verbruik wegstreept. Dit is echter niet het geval.
Voorbeeld
Je wekt in een jaar 3000 kWh elektriciteit op en je verbruikt en 4000 kWh. In dat geval verbruik je dus 500 kWh meer dan je opwekt en lever je netto niet terug. Het probleem is dat je die 3000 kWh opgewekte zonne-energie meestal nooit volledig direct zelf verbruikt. Over het algemeen gebruiken de meeste mensen maar 1/3 van de opgewekte stroom zelf. In dit voorbeeld betekend dat maar een 1100 kWh direct verbruikt. Daardoor lever je 2000 kWh terug aan het net. Afhankelijk van bij welke energiemaatschappij je zit kan je dit een paar honderd euro per jaar kosten.
Inzicht in teruglevering met de slimme meter
Een simpele manier om inzicht te krijgen in je teruglevering, is door de gegevens te bekijken van je slimme meter. Op de slimme meter zitten vier telwerken:
- Afname piek
- Afname dal
- Terugleveren piek
- Terugleveren dal
De laatste twee telwerken zijn van belang voor het terugleveren. Wanneer je meer opwekt dan je verbruikt, gaat één van deze twee telwerken lopen. Hierop kun je zien hoeveel stroom je hebt geëxporteerd naar het net. Daarnaast kun je ook de actuele levering bekijken die de hoeveelheid vermogen laat zien wat je op dat moment terugleverd.
Hoe energieleveranciers terugleverkosten berekenen
Energieleveranciers gaan dus niet uit van wat er na saldering overblijft aan teruglevering, maar berekenen de terugleverkosten met de cijfers zoals deze op het derde en vierde telwerk van de slimme meter staan. Dit betekent dat elke kWh die je exporteert naar buiten toe, ongeacht wanneer die is teruggeleverd, meetelt voor de kilowatturen in de staffels voor de terugleverkosten.
Terugleverkosten voorkomen
Er zijn meerdere manieren om terugleverkosten te voorkomen. Met een thuisaccu kun je het overschot aan opgewekte zonnestroom opslaan, maar deze thuisaccu’s zijn nog erg kostbaar. De meest goedkope en effectieve manier is om je eigen opgewekte stroom zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Wat je zelf gebruikt lever je immers ook niet terug en is altijd volledig kosten en belastingvrij. Zo kun je bijvoorbeeld een boiler opwarmen op het moment dat je zonnepanelen veel opwekken.
Je hebt slimme stekkers die een boiler of ander apparaat in kunnen schakelen bij een bepaalde ingestelde hoeveelheid teruglevering. De slimme stekker van HomeWizard heeft deze optie.
Mocht je dat allemaal te ingewikkeld vinden dan zijn er ook kant en klare oplossingen. Zo heeft Vattenfall een zonnestroomboiler ontwikkeld die het overschot aan opgewekte zonne-energie volledig automatisch in de vorm van warmte opslaat.
Het handmatig uitschakelen van de zonnepanelen in de meterkast is in ieder geval niet aan te bevelen. Door het ‘hard’ in- en uitschakelen krijgt de omvormer elke keer een klap waardoor deze na verloop van tijd kapot kan gaan.
Dynamisch energiecontract
Een alternatief is om voor een dynamisch energiecontract te kiezen. Bij een dynamisch energiecontract betaal je nooit terugleverkosten maar verander de kWh-prijs per uur. Wel kan het geld kosten wanneer je teruglevert op momenten dat de kWh-prijs negatief is. Steeds meer omvormers zijn echter slim genoeg om de zonnepanelen op die momenten uit te schakelen. Doordat bij vaste en variabele contracten steeds vaker terugleverkosten worden gerekend, wordt het steeds gunstiger om over te stappen naar een dynamisch energiecontract. Een bijkomend voordeel van een dynamisch energiecontract is dat je ook geen opzegboete hoeft te betalen wanneer je wilt overstappen.
Conclusie
De allermeeste energieleveranciers rekenen terugleverkosten voor elke kWh die je teruglevert, ongeacht wanneer in het jaar die is opgewekt. Dit gaat meestal op basis van staffels, waarbij de kosten toenemen naarmate je meer stroom aan het net teruglevert. Het gaat niet zoals bij salderen waarbij je het verbruik wegstreept tegen de hoeveelheid opgewekte stroom.
Je kunt terugleverkosten vermijden door zoveel mogelijk de opgewekte stroom direct zelf te gebruiken. Slimme stekkers kunnen helpen om het overschot aan opgewekte stroom te gebruiken. Daarnaast kan een dynamisch energiecontract een aantrekkelijk alternatief zijn voor een vast of variabel contract, omdat je hierbij niet met terugleverkosten te maken krijgt.