Met het naderende einde van de salderingsregeling in 2027 wordt er steeds vaker geroepen dat zonneboilers, ook wel zonnecollectoren genoemd, een goed alternatief zouden zijn voor zonnepanelen. Je kunt dan niet meer elke opgewekte en gebruikte kWh tegen elkaar wegstrepen, en veel energieleveranciers beginnen extra kosten te rekenen voor het (teveel) terugleveren van stroom. Dit maakt dat veel consumenten huiverig zijn om zonnepanelen aan te schaffen en naar alternatieven kijken.
Vooral verkopers van zonneboilers spelen hier handig op in. Zonneboilers zijn namelijk niet afhankelijk van de salderingsregeling en je levert er niets mee terug aan het net. De zonnecollectoren plaats je net als zonnepanelen op het dak en absorberen het zonlicht en zetten dat om in warmte. Deze warmte wordt afgevoerd door buizen die door deze zonnecollectoren lopen het warme water sla je op in een vat om het op een later moment weer te gebruiken bijvoorbeeld voor het douchen.
Hiermee kun je op jaarbasis ongeveer 160 kuub gas besparen wat neerkomt op een jaarlijkse besparing van iets meer dan € 200.- met de huidige gasprijs. Maar is een zonneboiler echt een verstandige keuze voor Nederlandse huishoudens? Laten we eens kritisch kijken naar de voor- en nadelen.
Voordelen van zonneboilers
Het klopt dat bij een zonneboiler het water rechtstreeks wordt verwarmd en niet langs de slimme meter gaat zoals bij opgewekte zonne-energie. Je levert dus niets terug aan het net en er hoeft daarom niets gesaldeerd te worden. Ook hoef je nooit bang te zijn voor terugleverkosten omdat deze manier van warmte opwekken volledig los van de energieleverancier gebeurd. Dit klinkt op het eerste gezicht als een aantrekkelijk voordeel, vooral met het oog op het stoppen van de salderingsregeling.
- Niet afhankelijk van de salderingsregeling en geen terugleverkosten
- Bespaart ongeveer 160 m3 gas per jaar
Nadelen van zonneboilers
Toch kleven er behoorlijk wat nadelen aan zonneboilers, zeker in het Nederlandse klimaat:
- In de zomer wek je weliswaar voldoende warm water op, maar dan is er juist weinig vraag naar. Op warme dagen ga je over het algemeen meestal niet heel warm douchen. In de winter, wanneer de behoefte aan warm water het grootst is, hebben we in Nederland helaas weinig zon. De cv-ketel moet dan alsnog regelmatig bijspringen.
- Om te voorkomen dat het water in de zonneboiler bevriest wordt glycol toegevoegd dat als antivries dient. Glycol is niet erg milieuvriendelijk is. Bij lekkage van de zonnecollectoren of leidingen kun je veel schade oplopen omdat de buizen door het dak lopen.
- Een derde nadeel is dat je niks met de extra opgewekte warmte kunt. Wanneer er voldoende warmte is opgewekt voor eigen gebruik blijft de overtollige opgewekte warmte onbenut. Bij zonnepanelen kun je overtollige opgewekte stroom nog opslaan in een thuisaccu of gebruiken om bijvoorbeeld een boiler te verwarmen.
Zonnepanelen blijven de betere keuze
Ondanks de aanstaande veranderingen in de salderingsregeling blijven zonnepanelen een betere keuze dan zonneboilers voor de meeste Nederlandse huishoudens. Dit heeft meerdere redenen:
- De omvormers van zonnepanelen worden steeds intelligenter. Ze kunnen bijvoorbeeld automatisch uitschakelen wanneer het nadelig is om stroom terug te leveren. Zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan en leveren zonnepanelen toch een goed rendement.
- Met slimme stekkers kun je het eigen verbruik van opwekte zonne-energie verhogen. De HomeWizard Energy Socket is hier een mooi voorbeeld van. Wat je zelf verbruikt hoef je niet te salderen en is altijd belastingvrij.
- Hoewel de terugverdientijd van zonnepanelen wat langer wordt wanneer de salderingsregeling eindigt, blijft deze aanzienlijk korter dan bij zonneboilers. De terugverdientijd van een zonneboiler is minimaal 8 jaar en kan in het slechtste geval oplopen tot wel 20 jaar. Zonnepanelen verdienen zichzelf momenteel gemiddeld terug in zo’n 6 à 7 jaar.
Zonneboilers zijn vooral een goed idee in zuidelijke landen met veel zon. Daar is het echt een no-brainer. Maar in het Nederlandse klimaat zijn zonnepanelen vooralsnog de betere keuze, ook na het stopzetten van de salderingsregeling.
Laat je dus niet verleiden door gladde verkooppraatjes van zonneboiler-aanbieders. Kijk kritisch naar de feiten en langetermijnrendementen voordat je een beslissing neemt. Voor de meeste Nederlanders zijn zonnepanelen ook na 2027 de verstandigste investering in duurzame energie.