Als trotse eigenaar van zonnepanelen denk je wellicht dat je goed bezig bent, zowel voor het milieu als voor je portemonnee. Maar wist je dat energieleveranciers slimme trucjes hebben bedacht om juist jou, de duurzame consument, meer te laten betalen? Eerst hadden energieleveranciers een duidelijke toeslag bedacht voor eigenaren van zonnepanelen. Toen hier ophef over kwam, onder andere in de media, zijn ze hier op teruggekomen. Komen zonnepanelenbezitters nu goed weg met het afsluiten van een energiecontract? Het antwoord is helaas nee. Tenminste niet bij een aantal bekende energieleveranciers. Een simpele test met twee huizen in dezelfde straat, één met en één zonder zonnepanelen, onthult verrassende feiten.
Hogere prijzen voor zonnepaneelbezitters
Zo rekent Pure Energie een hogere kilowattuurprijs voor klanten met zonnepanelen. Bij Essent krijg je een lagere welkomstkorting en kun je geen contracten afsluiten langer dan 1 jaar. Bij het aanvragen van energieprijzen kun je kiezen om het vinkje voor zonnepanelen wel of niet aan te zetten, maar verrassend genoeg krijg je bij Essent hoe dan ook te maken met hogere prijzen. Dit komt omdat Essent blijkbaar een koppeling heeft met de netbeheerder of toegang heeft tot een centrale database waaruit blijkt dat je zonnepanelen hebt.
En het gaat niet alleen om elektriciteit; zelfs met de gasprijs is in sommige gevallen hoger voor huishoudens met zonnepanelen. Dit is opmerkelijk, want gas heeft immers niets van doen met zonnepanelen. Dit was bij Essent eerst zo, maar tijdens het schrijven van deze blog hebben ze dit inmiddels gelukkig weer teruggedraaid.
Beperkte contractopties
Niet alleen de energietarieven en welkomstkortingen kunnen nadelig uitpakken. Het blijkt ook dat je als eigenaar van zonnepanelen beperkt bent in je keuze voor contractduur. Waar huishoudens zonder zonnepanelen kunnen kiezen voor een 3-jarig contract, zijn voor jou alleen jaarcontracten of maandcontracten beschikbaar. Het lijkt erop dat energieleveranciers huiverig zijn om langere contracten aan te gaan met zonnepanelenbezitters. Een mogelijke reden hiervoor kan ook de politieke onzekerheid en de afbouw van de salderingsregeling zijn. Inmiddels is bekend dat de eerste kamer een stokje voor de afbouw van de salderingsregeling heeft gestoken.
Verschillende tactieken per leverancier
Bij Pure Energie zien we dat de stroomtarieven omhooggaan zodra je aangeeft zonnepanelen te hebben. Bij Eneco veranderen de tarieven niet, maar je kunt er alleen maximaal voor 1 jaar een contract afsluiten. Energiedirect en Engie maken geen onderscheid tussen huishoudens met of zonder zonnepanelen.
Budget Energie hanteert weer een andere truc. Zij rekenen maandelijkse terugleverkosten voor huishoudens met zonnepanelen. Hoe meer stroom je teruglevert, hoe hoger deze kosten uitvallen. Daarnaast adverteren zij met gratis energie leveren tijdens bepaalde uren in de lente- en zomermaanden. Dit klinkt natuurlijk erg aantrekkelijk, maar dit zijn tijden dat je doorgaans weinig energie verbruikt. Zo draait bijvoorbeeld een warmtepomp meestal niet in de zomer op die momenten, tenzij je ermee gaat koelen. Bovendien zijn er strenge voorwaarden verbonden aan deze actie, zoals het verbod op het laden van een thuisaccu tijdens deze ‘gratis’ uren. Ze geven ook in de voorwaarden aan dat ze kunnen besluiten om de actie op ieder moment te beëindigen. Je hebt daardoor geen enkele zekerheid voor de toekomst.
Onze Test: twee dezelfde huizen, verschillend behandeld
We hebben dit getest door bij twee huizen in dezelfde straat, één met zonnepanelen en één zonder, exact hetzelfde verbruik in te voeren: 1500 kWh dal, 1500 kWh piek en 1200 kuub gas. En het resultaat? Ondanks hetzelfde verbruik en dezelfde locatie rekent de energieleverancier hogere prijzen voor gas en stroom, én kortere contracten voor het huis met zonnepanelen.
Hieronder een voorbeeld van Pure Energie met in de linker kolom een huis zonder zonnepanelen en in de rechterkolom exact hetzelfde huis met zonnepanelen:
Zoals duidelijk is te zien gaat de kilowattuurprijs fors omhoog bij zonnepanelen. Vooral wanneer je meer verbruikt dan je opwekt, pakt dit nadelig uit en heb je amper profijt van je zonnepanelen.
Bij Essent komt het verschil naar voren door een lagere welkomstkorting en kortere contractduur:
Conclusie: vergelijken loont
Deze praktijken tonen aan dat het loont om goed te vergelijken tussen de verschillende energieleveranciers. Vul verschillende adressen in bij de prijsberekening, met en zonder panelen, en let op de verschillen. Kijk ook goed naar de voorwaarden in het contract, vooral bij aanbiedingen zoals die van Budget Energie. Als zonnepaneelbezitter moet je alert zijn op deze trucjes om te voorkomen dat je onnodig meer betaalt.
Dus, voordat je een nieuw energiecontract afsluit, doe je huiswerk en wees kritisch. Laat je niet misleiden door verborgen kosten en beperkingen in het contract. Jij hebt geïnvesteerd in duurzaamheid; zorg ervoor dat je energieleverancier jouw inspanningen respecteert en beloont, en niet bestraft.