Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar steeds meer mensen kiezen voor een monoblock airco. Je komt ze steeds vaker tegen in bestaande en nieuwbouwwoningen. Met een airco kun je namelijk efficiënt koelen en verwarmen, maar niet iedereen wil of mag een buitenunit tegen het huis plaatsen.
Een monoblock airco kan dan de perfecte oplossing zijn. Dit type airco heeft namelijk geen buitenunit nodig en kun je zelf installeren. De binnenunit ziet er ook nog eens esthetisch beter uit. Het is daarom geen wonder dat monoblock airco’s groeien aan populariteit!
In dit artikel zullen we de vele voordelen van monoblock airconditioners bespreken, evenals enkele mogelijke nadelen.
Koelen én verwarmen
Omdat de zomers steeds warmer worden en de winters toch relatief koud blijven, is de Nederlandse consument steeds meer op zoek naar een verwarmingssysteem waarmee je zowel kunt koelen als verwarmen. Je kunt natuurlijk een mobiele airco aanschaffen maar dan zit je nog met de slang die je naar buiten moet zien te krijgen. Daarnaast is het koelvermogen van een mobiele airco erg beperkt. Met sommige (hybride) warmtepompen i.c.m. vloerverwarming kun je soms ook koelen, maar ook die hebben maar zeer beperkte koelmogelijkheden.
Een monoblock airco heeft een groter vermogen om te koelen en kan ook goed verwarmen. Het is daarom een mooi alternatief of aanvulling zijn op een bestaande installatie met een cv-ketel. Dit maakt het een ideale keuze voor elk seizoen, of je nu verkoeling zoekt tijdens een hittegolf of een behaaglijke warmte wenst op een kille winterdag.
Fraaiere binnenunit
Een groot voordeel van de monoblock airco is de fraaiere binnenunit. Een gewone split airco heeft een binnenunit die vaak hoog aan de muur komt in de woonkamer. Omdat de behuizing van deze binnenunits meestal niet zo fraai zijn, vinden veel mensen een dergelijke unit in de kamer erg lelijk. Omdat ze zo in het zicht hangen doen ze afbreuk aan de stijl van het interieur.
Een monoblock airco kun je daarentegen veel lager plaatsen, bijvoorbeeld onder een raam. Bovendien heeft een binnenunit van een monoblock airco een fraaier ontwerp en komt hij vaak in plaats van een radiator. Omdat deze binnenunits wel wat weg hebben van een radiator, vallen ze veel minder op.
Betere luchtverspreiding
De lagere plaatsing van deze airco brengt meteen een ander voordeel met zich mee: een betere verspreiding van de lucht in de ruimte. Dit voordeel is vooral van toepassing wanneer je gaat verwarmen met de airco. Warme lucht wil namelijk opstijgen en wanneer de warme lucht laag in de ruimte geblazen wordt, kun je veel sneller van de warmte genieten. Omdat je de warme lucht sneller waarneemt, heb je minder de neiging om de verwarming hoger te zetten. Dit heeft een gunstig effect op het energieverbruik.
Bij een split airco systeem zit de binnenunit echter veel hoger en komt de warme lucht eerst bovenin de ruimte terecht. Het duurt daardoor langer voordat je de warmte echt gaat merken in de woonkamer. Vooral wanneer je een hoog plafond hebt, zal dit een probleem vormen. De warmte blijft dan voornamelijk hoog in de ruimte hangen.
Geen buitenunit nodig
Een groot nadeel van de installatie van een traditionele airco is de buitenunit. Veel mensen vinden deze buitenunit die op het dak, tegen de muur of in de tuin komt ronduit lelijk. En al zijn er tegenwoordig fraaie omkastingen te koop; niet iedereen heeft ruimte voor een dergelijke buitenunit.
Daar komt bij dat het soms onmogelijk is om deze te plaatsen door regels van bijvoorbeeld een Vereniging van Eigenaren (VVE). Woon je in een beschermd dorps- of stadsgezicht dan kan het ook zijn dat je eerst een vergunning moet aanvragen.
Monoblock airco’s lossen dit probleem op met een slim ontwerp waarbij je slechts twee kleine roosters aan de buitenmuur van de muur ziet. Hierdoor is er aan de buitenkant van je woning vrijwel niets te zien van de installatie waardoor ze bijna onzichtbaar zijn.
Dit maakt het aantrekkelijk optie voor mensen die geen buitenunit willen, maar toch willen genieten van de voordelen van airconditioning.
Zelf installeren en besparen op installatiekosten
Eén van de grootste voordelen van een monoblock airco is dat alles in één behuizing zit. De onderdelen die bij split airco’s in de buitenunit zitten, zijn bij het monoblock al ingebouwd in de binnenunit. Dit maakt installatie van deze airco een stuk eenvoudiger. Er hoeft immers er geen complex leidingwerk aangelegd te worden.
Een bijkomend voordeel is dat je daardoor niet met het koudemiddel hoeft te werken die airco’s nodig hebben. Als particulier mag je namelijk niet zelf met deze koudemiddelen (f-gassen) werken zonder gecertificeerd te zijn.
Alleen een STEK gecertificeerde installateur mag technische handelingen verrichten aan leidingen met koudemiddelen. Maar dit is met een monoblock airco niet van toepassing. Dit betekent dat je flink kunt besparen op installatiekosten. Het zelf installeren van deze airco’s is dus eenvoudig en toegankelijk, zelfs voor de doe-het-zelver. Je hebt daarnaast ook niet met wachttijden te maken die gebruikelijk zijn wanneer je een installatiebedrijf moet inschakelen.
Voor het installeren van het monoblock hoef je alleen 2 grote gaten in de buitenmuur te boren voor de aanvoer en toevoer van lucht. Deze gaten dek je weer af met 2 ronde roostertjes. Tenslotte sluit je de airco nog op het elektra aan.
Zuinig in gebruik
Vergeleken met traditionele elektrische verwarming, zijn monoblock airco’s aanzienlijk zuiniger. Dit komt omdat ze werken met de zuinige warmtepomp techniek. Hoewel ze een iets lagere Coefficient Of Performance (COP) hebben dan een split airco systeem, bieden ze toch een efficiënte manier om je ruimte te verwarmen of te koelen. Dit resulteert in een stuk lagere energiekosten in vergelijking met traditionele elektrische verwarming zoals bijvoorbeeld infrarood verwarming.
Ideaal voor kleinere ruimtes
Monoblock airco’s zijn perfect geschikt voor kleine tot middelgrote ruimtes. Ze kunnen eenvoudig aan de wand worden gemonteerd, waar voorheen bijvoorbeeld een radiator zat. Dit zorgt ervoor dat ze geen onnodige ruimte innemen.
Dankzij de goede verspreiding van de warme of koele lucht is de ruimte snel op de gewenste temperatuur.
Extra functies
Naast koelen en verwarmen, kun je deze airco’s ook inzetten als ontvochtigers. Hiermee creëer je een nog comfortabeler binnenklimaat. Dit is vooral handig in vochtige perioden, waar een hoge luchtvochtigheid het binnen comfort aanzienlijk kan verminderen.
De meeste monoblock airco’s zijn ook te bedienen met een app. Hiermee kun je op afstand de gewenste temperatuur aanpassen of het apparaat uit- of inschakelen. Dit is ideaal wanneer je veel van huis bent. De airco staat dan niet onnodig aan waardoor je gelijk ook bespaart op je energierekening.
Nadelen
Hoewel monoblock airconditioners veel voordelen hebben, zijn er ook enkele kleine nadelen waar je rekening mee moet houden. Zoals genoemd hebben ze over het algemeen een iets lagere COP (efficiëntie) dan split airco’s, wat betekent dat ze iets minder zuinig zijn. Ook kan de prijs iets hoger zijn dan een split airco systeem. Gelukkig dalen de prijzen wel door het toenemende aanbod.
Daarnaast kan door de lage plaatsing van de airco de binnenunit wat gevoeliger zijn voor beschadigingen. De lamellen die de richting van de luchtstroom bepalen zijn kwetsbaar en binnen handbereik van eventueel rondlopende kinderen of huisdieren.
Conclusie
Monoblock airco’s worden steeds populairder en zijn een slimme keus voor iedereen die zijn huis zowel wil koelen als verwarmen zonder teveel gedoe. Deze handige apparaten kun je vrij eenvoudig zelf installeren, zonder dat je een lelijke buitenunit nodig hebt. Het binnendeel ziet er ook nog eens stukken beter uit dan de standaard airco’s en door de lage plaatsing heb je een goede luchtverspreiding.
De voordelen zijn duidelijk: ze zijn mooi, makkelijk te installeren, goed voor het milieu en je portemonnee, en je kunt ze zelfs met je smartphone bedienen. Ze passen perfect in kleinere ruimtes en verbeteren niet alleen de temperatuur, maar ook de luchtvochtigheid in huis.
Maar, zoals bij alles, zijn er ook wat kleine minpuntjes. Ze zijn iets minder efficiënt dan de split airco’s en de prijs kan wat hoger liggen. Plus, omdat ze zo handig laag te plaatsen zijn, moet je misschien oppassen voor spelende kinderen of nieuwsgierige huisdieren.
Al met al, als je op zoek bent naar een stijlvolle, makkelijke en moderne manier om je huis het hele jaar door comfortabel te maken, dan is de monoblock airco misschien wel precies wat je nodig hebt.
Monoblock airco voor onder de 1000 euro
De Climate King WT-2650W en Vektor VMA10EU zijn 2 monoblock airco’s die nog geen 1000 euro kosten. Beide airco’s zijn niet alleen vriendelijk voor je portemonnee bij aanschaf, maar ook in gebruik, dankzij hun zuinige A+ energielabel.
Luxere modellen
Wil je een monoblock airco met een meer luxere uitstraling dan zijn de onderstaande modellen een goed alternatief. De AirExchange Elements heeft ook nog eens een grotere koel- en verwarmcapaciteit waarbij hij geschikt is voor ruimtes tot 80 m2. Daarnaast is deze airco ook voorzien van een filter waarmee de lucht gereinigd wordt. Hiermee sla je meerdere vliegen in 1 klap.