Airco’s, of lucht/luchtwarmtepompen, zijn niet alleen nuttig voor koeling in de zomer, maar je kunt er ook efficiënt mee verwarmen in de koudere maanden. Meestal gebruik je de airco in de winter als bijverwarming. Vooral wanneer je vloerverwarming hebt kan het lang duren voordat een grote ruimte, zoals de woonkamer, op temperatuur is. Het is dan ideaal om met een airco snel bij te kunnen verwarmen. Omdat je met een airco de lucht verwarmt, kun je heel snel de ruimte op temperatuur krijgen. De temperatuur in huis is dan sneller te sturen. Dat is vooral ideaal wanneer je geregeld van huis weggaat.
Continu verwarmen met een airco
Heb je geen vloerverwarming en is je huis erg goed geïsoleerd, dan kun je ook overwegen om de airco als hoofdverwarming in te zetten. Wanneer het echt kouder begint te worden is continu stoken, dus 24/7, het meest comfortabel. Dit is in koudere periodes vaak ook het meest efficiënt, omdat de airco de volgende dag anders hard moet werken om alles weer op temperatuur te krijgen. Op vol vermogen ligt de COP, oftewel het rendement, een stuk lager dan wanneer de airco continu op een laag vermogen draait.
Bij het continu verwarmen met een airco, speelt de modulerende functie een sleutelrol. Moderne airco’s kunnen hun vermogen aanpassen aan de warmtevraag. Dit betekent dat de buitenunit op een lager vermogen gaat draaien als de gewenste temperatuur bijna bereikt is. Gaat de temperatuur weer naar beneden dan kan hij het vermogen automatisch weer opvoeren. Dit moduleren zorgt voor een efficiënter energiegebruik dan systemen die simpelweg aan- en uitgaan.
Je kunt de airco nog zuiniger laten werken wanneer je de ECO-stand (indien aanwezig) activeert. De airco gaat dan proberen om op een zo laag mogelijk vermogen de gewenste temperatuur te realiseren. Deze stand is eigenlijk alleen aanbevolen bij een zeer goed geïsoleerd huis en bij continu verwarmen.
De rol van ventilatiesnelheid
Om zo zuinig mogelijk en comfortabel mogelijk te stoken is de ventilatiesnelheid van groot belang. Meestal zijn er 5 of 6 standen waarmee je de ventilator in de binnenuit kunt regelen. Ook hebben de meeste airco’s een AUTO stand waarmee de ventilatiesnelheid automatisch bepaald wordt afhankelijk van de warmtevraag. Deze stand is echter niet altijd ideaal omdat de ventilatiesnelheid zomaar omhoog kan gaan wat veel luchtverplaatsing en geluidshinder kan veroorzaken. De ervaring leert dat standje 2 de meest optimale balans biedt tussen effectiviteit en energiezuinigheid.
De ventilatiesnelheid van een airco heeft invloed op de luchtcirculatie en daarmee de efficiëntie van de verwarming. Een te hoge snelheid kan leiden tot onnodig geluidsoverlast en luchtverplaatsing in huis, terwijl een te lage snelheid de ruimte niet effectief verwarmt. Standje 2 is daarom vaak een goede middenweg, waarbij er voldoende luchtcirculatie is om de ruimte gelijkmatig te verwarmen zonder overmatig energieverbruik. Een tweede voordeel van ventilatiestand 2 is dat in deze stand de ventilator nauwelijks te horen is. Een luidruchtige airco kan namelijk flink afbreuk doen aan het woongenot.
Een te lage ventilatiesnelheid is overigens ook niet aan te bevelen. De airco kan dan onvoldoende zijn warmte kwijt waardoor de ruimte niet op temperatuur komt.
Ventilatiesnelheid instellen
Het instellen van de ventilatiesnelheid is niet moeilijk. Bij veel moderne airco’s kun je tegenwoordig een app installeren waarmee je de airco op afstand kunt bedienen. Naast veel verschillende instellingen kun je de ventilatiesnelheid in de app ook aanpassen. In de afbeelding hieronder zie je daar een voorbeeld van zien bij een Toshiba airco. Mocht je geen app hebben dan kun je natuurlijk ook de bijgeleverde afstandsbediening gebruiken om de snelheid van de ventilatie aan te passen. Bij de meeste afstandsbedieningen is deze instelling aan te passen met de ‘FAN’ knop.
Oude (domme) airco slim maken
Heb je een verouderde airco in je woonkamer? Dan is de kans groot dat er geen Wi-Fi module in de binnenunit is ingebouwd. Je kunt de airco dan niet op afstand met een app bedienen, maar alleen met een afstandsbediening. Tado heeft hier een slimme oplossing voor in de vorm van een thermostaatkastje die je onder de airco-unit plaatst. Met de bijbehorende app van Tado kun je de airco in- en uitschakelen en de temperatuur verhogen of verlagen. Ook kun je een weekprogramma instellen en is hij voorzien van geofencing. Met deze laatste functie gaat de airco automatisch uit wanneer je buiten een ingestelde straal van je woning bent. Dit is ideaal wanneer je geregeld van huis weggaat maar niet steeds de airco handmatig in- en uit wilt schakelen. Dit scheelt meteen ook weer onnodig energieverbruik. Je kunt deze aircobediening van Tado hieronder bestellen.
Algemene tips voor zuinig verwarmen met een airco
- Kies de Juiste Ventilatiesnelheid: Standje 2 is vaak een goed uitgangspunt voor een efficiënte werking. Experimenteer echter met verschillende instellingen om te zien wat in jouw situatie het beste werkt.
- Maak Gebruik van de ECO Functie: Moderne airco’s hebben vaak een ECO-functie. Gebruik deze functie om extra energie te besparen wanneer je airco continu draait en je huis goed geïsoleerd is.
- Regelmatige Onderhoud: Zorg dat je de airco goed onderhoud. Het reinigen van filters is belangrijk, om schimmelvorming te voorkomen en voor een efficiëntie luchtverplaatsing.
- Temperatuur Instellingen: Stel de temperatuur in op een comfortabele, maar niet te hoge temperatuur. Elke graad hoger kan aanzienlijk meer energie verbruiken.
- Isolatie: Verbeter indien mogelijk de isolatie van de ruimte. Goede isolatie houdt de warmte beter vast, waardoor de airco minder hard hoeft te werken.
- Voorkom Tocht: Zorg ervoor dat ramen en deuren goed afgesloten zijn om tocht te voorkomen, waardoor warmte kan ontsnappen.
Energieverbruik bijhouden
Om te zien hoeveel je daadwerkelijk bespaart kun je overwegen om een kWh meter te installeren. Homewizard heeft een kWh meter ontworpen die je direct naast de groep in de meterkast kunt aansluiten. Wanneer je de airco op de meter aansluit kun je real time je verbruik bekijken in de bijbehorende app. Je ziet dan direct welk effect een bepaalde instelling heeft op het energieverbuik. Ook kun je het verbruik op langere termijn bijhouden, en zien hoeveel je bespaart t.o.v. andere verwarmingsbronnen.
Het installeren van deze kWh meter is niet erg moeilijk, maar mocht je het niet aandurven dan kun je een installateur inschakelen. Wanneer je geen ruimte meer in de meterkast hebt dan kun je deze meter ook in een aparte verdeeldoos plaatsen direct naast de groepenkast. Hieronder kun je deze kWh meter bestellen:
Conclusie
Met de juiste instellingen van de airco of lucht/luchtwarmtepomp kun je genieten van een comfortabel verwarmd huis op de meest energiezuinige manier. Door veelvuldig te experimenteren met verschillende instellingen is gebleken dat een ventilatiesnelheid op standje 2 de beste balans geeft in comfort en energiezuinigheid. In deze ventilatiestand benut je namelijk de modulerende functie optimaal. Daarnaast is deze stand vrijwel geruisloos en zorgt het toch voor voldoende luchtverplaatsing en een effectieve opwarming van de ruimte.
Bij continuverwarming in combinatie met een goed geïsoleerd huis kun je ook overwegen om de ECO-functie aan te zetten. De airco zal dan zijn best doen om de gewenste temperatuur te bereiken met een zo laag mogelijk vermogen. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.
Vergeet ook niet aandacht te besteden aan regelmatig onderhoud, juiste temperatuurinstellingen en goede isolatie. Hiermee kun je de efficiëntie verder verhogen en energiekosten besparen.
Stand 2 is denk ik niet voor ieder merk airco hetzelfde.
Bij mij is bijvoorbeeld stand 2 energie spaarstand.
Indeling als volgt
Auto
1 stille werking Ultra low
2 energie spaarstand. Low
3 standaard. Medium
4 krachtig. High
Hallo Rene,
Het aantal ventilatiestanden kan inderdaad variëren bij bepaalde type airco’s. In uw geval is stand 2 nog steeds de meest energiezuinige stand. Succes met energie besparen!
Hallo Paul,
Ik woon in een nieuwbouqappartement. Goed geïsoleerd en een Daikin Inverter. Ik heb deze nu op automatisch staan. Temperatuur gaat niet onder de 18° maar lampje springt vaak op blauw (koude lucht). Ik moet de temperatuur dan op 20° zetten en dan springt hij weer aan op rood (warmte). Ik verbruik gemiddeld zo’n 10 kWh per dag volgens de Eneco-app. Is dit normaal? Of kan ik de automatische stand beter uitzetten en de inverter op 17° zetten en als ik thuis ben hoger?
Hallo Rene,
Het lijkt erop dat de airco in een automatische verwarmingstand staat. Wanneer de temperatuur boven de ingestelde waarde komt gaat hij koelen. Het beste is om de airco op verwarmen te zetten. Die stand wordt meestal aangeduid met een zonnetje symbool. De automatische stand waarover we het hebben in de blog is de ventilatiestand en dus niet de verwarmingstand! Wanneer je niet thuis bent zou je de inverter airco inderdaad op 17 graden kunnen zetten.
10 kWh per dag is vrij gebruikelijk. Zeker tijdens koude dagen.
Hallo, ik je op mijn airco 4 standen.
1. low
2. Medium
3. High
4. Turbo.
Ik zet hem meestal op medium.