Nu we van het gas af moeten en het einde van de salderingsregeling in zicht is wordt het steeds interessanter om op alternatieve manieren water te verwarmen. Heel veel mensen overwegen om een elektrische boiler aan te schaffen voor bijvoorbeeld het douchen en het warme tapwater. Een boiler kan bijvoorbeeld een goede investering zijn om overtollige opgewekte zonne-energie in op te slaan. De nieuwste generaties elektrische boilers zijn steeds beter geïsoleerd en gebruiken steeds minder stroom. Een elektrische boiler kan daarom een slim alternatief zijn voor een cv-ketel wat het tapwater betreft.
Slim opwarmen
Vooral als je zonnepanelen hebt, is een elektrische boiler een slimme investering. Afhankelijk van hoeveel stroom je hiermee opwekt, kun je het energieverbruik van de boiler wegstrepen tegen wat je opwekt met je panelen. Dit kan zolang de salderingsregeling nog van kracht is en dat is sowieso tot 2027. Daarna wil de overheid stoppen met deze gunstige regeling.
Maar ook na het afschaffen van de salderingsregeling blijven elektrische boilers interessant. Sterker nog, elektrische boilers zijn dan helemaal een interessante investering. De boiler kun je dan als een soort warmte-accu inzetten waar je zonne-energie in opslaat. De stroom die je anders op het net terug zou leveren, en waar je vrijwel niets meer voor krijgt, sla je op in je boiler in de vorm van warmte. Wanneer overdag het zonnetje lekker heeft geschenen kun je avonds heerlijk warm douchen van die zonne-energie.
Met een tijdschakelaar of een Energy Socket kun je de boiler laten opwarmen op het moment dat de zon schijnt. Sommige Energy Sockets kun je zo instellen dat ze inschakelen zodra je overcapaciteit hebt op je zonnepanelen. Je betaald dan niets voor de stroom die in je boiler gaat. Zo ben je super slim en duurzaam aan het besparen.
Dynamische energietarieven
Maar ook als je geen zonnepanelen hebt, kun je heel voordelig je elektrische boiler verwarmen. Kies dan voor een dynamisch energiecontract. Met een dynamisch energiecontract kan de prijs van een KWh per uur wijzigen afhankelijk van de vraag en aanbod op de energiemarkt. Als er bijvoorbeeld veel wind staat, is er veel aanbod en zijn de prijzen erg laag. Soms zo laag dat een KWh slechts een paar cent kost of zelfs negatief. Zelfs als er weinig stroom aanbod is liggen de prijzen een stuk lager dan de tarieven van een variabel energiecontract. Vaak is stroom in de nacht ook heel goedkoop. Als je je boiler inschakelt op de momenten dat de prijzen laag zijn heb je heel goedkoop warm water. Als je de energieprijzen goed in de gaten houdt, kun je op die manier tientallen of zelfs honderden euro’s besparen.
Hoeveel liter boiler heb ik nodig?
Nu vraag je je af hoe grote boiler je moet nemen om fatsoenlijk te kunnen douchen. Het hangt er een beetje vanaf hoe lang en hoe warm je doucht en met hoeveel mensen je in huis bent. Over het algemeen hoef je niet een hele grote boiler te hebben voor een normale douchebeurt. Met een 30 liter boiler kun je al 9 minuten heerlijk warm douchen wat voor de meeste mensen genoeg is. Heb je een bad, dan heb je wel een boiler met een grotere capaciteit nodig. Anders krijg je maar een bodempje warm water in je bad.
Hieronder een overzichtje met het aantal liters inhoud van een boiler en hoe lang je daar mee kunt douchen:
- 30 liter = ongeveer 9 minuten
- 50 liter = ongeveer een kwartier douchen
- 80 liter = ruim 20 minuten douchen
- 100 liter = ongeveer 25 minuten douchen
In dit overzicht is uitgegaan van een normale douchekop en de temperatuur van de douchemengkraan op ongeveer 38 graden. Het aantal minuten kan wat hoger of lager zijn afhankelijk van de temperatuur van het leidingwater en het debiet van de douchkop. Met een waterbesparende douchekop kun je nog langer douchen dan de aangegeven minuten in het overzicht.
Heb je een boiler voor in de keuken nodig? Dan kun je beter een close-in boiler van 10 of 15 liter nemen.
Ariston lydos hybrid 100 warmtepompboiler
De Ariston lydos hybrid 100 boiler is een zeer zuinige boiler die gebruik maakt van warmtepomptechniek en een COP van 1,89 heeft. Hierdoor gebruikt hij maar slechts 50% van de energie om het water te verwarmen ten opzichte van een normale boiler. Hij heeft een inhoud van 100 liter wat ruim voldoende is voor douchen en zelf om een bad te vullen. De warmtepompboiler kan meerdere programma’s draaien waaronder een zelflerend iMemory programma die uw warmwaterverbruik analyseert voor een zo zuinig mogelijk verbruik en toch maximaal comfort. Ook heeft hij een zuinige Green stand waarin de boiler alleen met de warmtepomp verwarmd tot maximaal 53 graden. Mocht er meer warm water nodig zijn, bijvoorbeeld om een bad te vullen dan kan ook de Boost functie ingeschakeld worden. De boiler gaat dan het water in een zo kort mogelijke tijd verwarmen naar de maximaal ingestelde temperatuur.
Aquamarin intelligente boiler
De boilers van Aquamarin zijn zuinig en hebben energielabel A. Ze hebben een duidelijk display en zijn eenvoudig te bedienen met de knoppen onder het display. Deze boilers hebben een ECO-mode waarbij de temperatuur niet boven de 50 graden uit zal komen. Dit is ideaal wanneer de behoefte aan warm water beperkt is. Daarnaast hebben deze boilers ook een Smart-functie, ook wel slimme functie genoemd. De Smart-functie herkent je douchpatroon en verwarmd het water alleen op momenten dat het nodig is. Hiermee bespaar je op de energierekening. Er zijn 3 verschillende groottes leverbaar: 30, 50 en 80 liter. Montage is eenvoudig met het bijgeleverde overdrukventiel.
30 liter versie
50 liter versie
80 liter versie
Thermex Digital WiFi boiler
Deze Thermex WiFi boilers zijn de nieuwste generatie boilers van Thermex die met een app te bedienen zijn. Je kunt de boiler op afstand in en uitschakelen wat ideaal is voor bijvoorbeeld een vakantiewoning. Maar ook in je eigen huis is het ideaal om de boiler vanuit je luie stoel uit kunnen schakelen zodat deze geen onnodig energie verbruikt. Hij is voorzien van een elektronische anode die het boilervat beschermt en onderhoudsvrij is. Daarnaast hebben deze boilers ook een SMART energiebesparend programma. Er zijn 3 verschillende groottes leverbaar: 30, 50 en 80 liter.
30 liter versie
50 liter versie
80 liter versie
Tesy Antikalk waterverwarmer 30 liter
Tesy is een bekend merk in de boilerwereld en maakt onder andere boiler voor Bosch. Deze kwalitatief hoogwaardige boilers zijn voorzien van een zeer efficiënte isolatie waardoor ze heel energiezuinig. Het mooie van deze boiler is dat het vermogen in 2 standen te regelen is: 800 of 1600 watt. Hiermee kun je de boiler langzaam laten opwarmen zonder dat je het elektriciteitsnet overbelast.
30 liter variant
50 liter variant
Bosch Elektrische Boiler 100 liter
Boilers van Bosch zijn van hoge kwaliteit en gaan lang mee. Deze boiler van Bosch heeft een inhoud van 100 liter wat voldoende is voor een huishouden van 5 personen. Ook is de boiler groot genoeg om een bad mee te vullen. Deze simpele aan/uit boiler is ideaal om achter een tijdklok of een Energy Socket te laten schakelen.
ELDOM FAVOURITE boiler 2 kW. Electronic Control
De Eldom Favourite boiler is een hele scherp geprijsde boiler die in een 50 en een 80 liter versie te koop is. De boiler is omhuld met een speciale isolerende schuimlaag van maar liefst 40 mm dik. Hierdoor is de boiler zeer zuinig en heeft een energieklasse B label. Dit nieuwe model boiler heeft een TFT-kleurendisplay en kan digitaal bediend worden.
50 liter versie
80 liter versie
Thermex IF 80 Smart Boiler plat model
De Thermex IF 80 is een slimme boiler die door zijn platte ontwerp weinig ruimte inneemt. Uniek aan deze boiler is dat hij zowel horizontaal als verticaal aan de wand bevestigd kan worden. De boiler heeft een gebruiksvriendelijk digitaal display en is ook voorzien van een SMART-functie. Deze slimme functie kan onthouden op welke momenten er warm water nodig is. Hij warmt alleen op wanneer het nodig is. Hiermee bespaar je energie en lever je niet in op comfort! Verder heeft deze boiler een gepatenteerde coating op de stalen tank die een goede bescherming bied en daarbij het milieu ontziet.
Warmtepompboiler
Heb je wat meer budget en wil je nog zuiniger je tapwater verwarmen? Kies dan voor een warmtepompboiler! Deze boilers zijn weliswaar hoger in prijs dan een gewone elektrische boiler maar zijn een stuk zuiniger dankzij de ingebouwde warmtepomp.
Zorg er wel voor dat je voldoende ruimte hebt om dit type boiler te kunnen plaatsen. Wanneer je de boiler op zolder plaatst moet je trapgat groot genoeg zijn om de boiler hier door heen te kunnen krijgen. Houd er rekening mee dat sommige modellen ook luchtkanalen naar buiten toe nodig hebben.
Montage
Het monteren van een boiler is zeker niet moeilijk maar er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten. Een boiler sluit je namelijk niet rechtstreeks op de waterleiding aan. Dit heeft te maken met het feit dat de waterdruk oploopt wanneer de boiler opwarmt. Wanneer de druk niet weg kan barst het boilervat of de waterleiding open met lekkage tot gevolg. Installeer daarom altijd een inlaatcombinatie vóór de boiler. Gebruik daarnaast ook altijd flexibele slangen naar de boiler toe. Dit maakt de installatie ook een stuk eenvoudiger.
Nu kun je deze onderdelen los kopen maar het is veel handiger én goedkoper om meteen een complete aansluitset te kopen. In deze set zit ook gelijk een T-stuk en een kunststof afvoerslangetje voor naar de inlaatcombinatie.
Wanneer je een oude boiler vervangt door een nieuwe is de verleiding groot om de oude inlaatcombinatie en flexibele slang opnieuw te gebruiken. Doe dit niet! Zowel inlaatcombinaties als flexibele slangen gaan niet oneindig lang mee. Het risico op lekkage is dan vrij groot, en de kosten van schade bij lekkage zijn vele malen groter dan de kosten van een nieuwe inlaatcombinatie en flexibele slangen.
Aansluitsets voor een boilers
Deze complete aansluitset voldoen aan de Nederlandse en Europese regelgeving en bevat o.a. de volgende onderdelen:
- inlaatcombinatie
- flexibele slangen
- diverse aansluitmaterialen
- kunststof afvoerslangetje en T-stuk voor sifon
Veelgestelde vragen
Welke soorten boilers zijn er?
Er zijn verschillende soorten boilers, waaronder:
Elektrische boilers: Een elektrische boiler of e-boiler verwarmt water met behulp van elektrische verwarmingselementen. De verwarmingselementen werken op een hoog vermogen en gebruiken veel elektriciteit. Met het aansluiten van deze boiler dient daar rekening mee gehouden te worden.
Warmtepompboilers: Deze boilers zijn het zuiniger dan elektrische boilers en verwarmen het water met een ingebouwde warmtepomp. De warmte haalt hij uit de buitenlucht via luchtkanalen of direct uit de omgevingsruimte d.m.v. warmtepomptechniek.
Zonneboilers: Benutten zonne-energie om water op te warmen via zonnecollectoren op het dak.
Gasboilers: Gebruiken aardgas of propaangas om water te verwarmen. Deze boilers worden steeds minder toegepast vanwege de hoge gasprijzen.
Hoe kies ik de juiste boiler voor mijn behoeften?
Afhankelijk van je behoeften kies je voor een boiler met een kleinere of een grotere inhoud. De grootte van de boiler hangt vooral af van je warmwater behoefte en de grootte van het huishouden. Een elektrische boiler kan vanwege de hogere temperaturen een kleinere capaciteit hebben dan een warmtepompboiler.
Houd rekening met verschillende factoren zoals: de grootte van je huishouden, het gewenste debiet (hoeveel water je op hetzelfde moment wilt kunnen gebruiken), en of je wel of niet een bad moet vullen. Heb je een huishouden van 2 personen dan is bijvoorbeeld 80 of 100 liter over het algemeen voldoende. Met een huishouden van 4 a 5 man is een (warmtepomp)boiler van 200 liter of meer aan te raden. Mocht je twijfelen dan is het verstandig om advies in te winnen bij een professionele installateur om de beste keuze te maken.
Wat zijn de voor en nadelen van een warmtepompboiler t.o.v. een e-boiler?
De voordelen van een warmtepompboiler.
Zuiniger: Een voordeel van een warmtepompboiler is dat hij wel 3 tot 4 keer zuiniger is dan een gewone e-boiler. Afhankelijk van de stroomprijzen verdien je de boiler in enkele jaren terug.
Grotere capaciteit: Warmtepompboilers beginnen met een capaciteit van ongeveer 100 liter Ook heeft een warmtepompboiler vaak een grotere capaciteit.
Subsidie: Je kunt subsidie krijgen voor het laten plaatsen van een warmtepompboiler. Voorwaarde is wel dat deze door een erkend installateur met de juiste papieren geïnstalleerd moet zijn.
Een warmtepompboiler heeft ook enkele nadelen.
Hogere prijs: De prijs van een warmtepompboiler is wel hoger dan een normale elektrische boiler maar dit heb je door het lagere energieverbuik in enkele jaren weer terugverdiend.
Neemt meer ruimte in: Omdat warmtepompboilers met lagere temperaturen werken is het vat van de boiler groter en kan deze zomaar meer dan 200 liter bedragen. Die ruimte moet wel beschikbaar zijn.
Langere opwarmtijd: Het opwarmen d.m.v. een warmtepomp duurt langer dan een elektrisch element. Gelukkig hebben de meeste warmtepompboilers een boost-functie waarmee het water snel opgewarmd kan worden mocht dit nodig zijn.
Complexere installatie: Afhankelijk van het type warmtepompboiler kan installatie complexer zijn wanneer deze de lucht van buiten aanvoert. In dat geval moeten er luchtkanalen aangelegd worden en een dakdoorvoer gemaakt worden. Er zijn ook warmtepompboilers zonder luchtkanalen die de warmte uit de omgevingslucht halen.
Hoe lang gaat een boiler mee?
De levensduur van een boiler is afhankelijk van het merk, het gebruik en het onderhoud. Over het algemeen gaan boilers tussen de 10 en 15 jaar mee. Goed onderhoud kan de levensduur verlengen. Bij een e-boiler kan er kalk op het element komen. Bij een warmtepompboiler is het verstandig om eens per jaar te controleren of de condensor niet vol stof zit.
Kan ik zelf een boiler installeren?
Ja, dat kan. Een boiler is eenvoudiger te monteren dan een cv-ketel. Enig technisch inzicht en handigheid is echter wel vereist. Installeer in ieder geval altijd een inlaatcombinatie om lekkage van de boiler te voorkomen.
Mocht u twijfelen dan is het sterk aanbevolen om een professionele installateur in te schakelen die de installatie voor u uit handen kan nemen. Voor een warmtepompboiler is het zelfs noodzakelijk om in aanmerking te kunnen komen voor subsidie.
Kan een boiler bevriezen?
Ja, als een boiler zich in een koude omgeving bevindt en niet goed geïsoleerd is, kan het water in de leidingen en de tank bevriezen en schade veroorzaken. Zorg voor voldoende isolatie en neem voorzorgsmaatregelen bij extreme kou. Veel moderne boilers hebben gelukkig een beveiliging die ervoor zorgt dat het verwarmingselement aanspringt op het moment dat de temperatuur onder een kritische waarde zakt.