Je woning goed isoleren woning is één van de meest effectieve manieren om energie te besparen. Je voorkomt hiermee dat de warmte simpelweg uit de woning ‘weglekt’. Maar hoe kom je er nou achter op welke plekken je de meeste warmte verliest? Je kunt hiervoor een gespecialiseerd bedrijf inschakelen, maar dat kan flink in de papieren lopen.
Je kunt ook zelf aan de slag gaan met een warmtebeeldcamera. Een warmtebeeldcamera is het perfecte hulpmiddel om warmtelekken op te sporen. Deze speciale camera’s kunnen namelijk dankzij infraroodtechniek warmteverschillen detecteren op een oppervlak. De verschillende kleuren op het beeld geven de temperatuurverschillen weer. Wanneer een bepaalde plek of object warmte uitstraalt, zal dit op de camerabeelden oplichten. Zo kun je precies zien waar er warmte weglekt en waar niet. Plekken die goed geïsoleerd zijn, en waar dus weinig warmte verloren gaat, worden weergegeven in donkerblauw. Dit is goed te zien in de afbeelding hieronder.
Soorten warmtebeeldcamera’s
Warmtebeeldcamera’s zijn in allerlei soorten en maten te koop. Zo heb je complete warmtebeeldcamera’s die zijn uitgerust met een beeldscherm en handgreep. Dit type warmtebeeldcamera is behoorlijk prijzig en heeft een lomp en groot formaat. Flir One heeft een zeer compacte warmtebeeldcamera ontwikkeld die je aan je smartphone of tablet kunt koppelen met USB. Dankzij het compacte formaat neemt hij bijna geen ruimte in en kun je hem overal mee naar toe nemen. Sluit de warmtebeeldcamera aan op je smartphone en maak direct foto’s vanaf je telefoon met de bijbehorende app. Deze compacte Flir One warmtebeeldcamera is ook nog eens erg gunstig geprijsd.
Flir One Next Gen
De Flir One Next Gen is het instapmodel en de budgetvriendelijke warmtebeeldcamera van Flir One. Hij heeft voldoende functionaliteit om duidelijke warmtebeelden te maken.
Android versie (USB C)
Deze versie is geschikt voor Android toestellen met een USB C aansluiting.
IOS versie (IPhone)
Met deze versie kun je de warmtebeeldcamera koppelen aan een IPhone.
Flir One Pro
Deze Pro versie van de Flir One is nog geavanceerder dankzij MSX-technologie. Met deze techniek is het mogelijk om de temperatuurschalen visueel in beeld te krijgen. Hiermee kun je nog nauwkeurigere temperatuurmetingen doen.
Android versie (USB C)
IOS versie (IPhone)
Stappenplan warmteverlies opsporen
Met dit stappenplan kun je met je Flir One warmtebeeldcamera zelf thuis aan de slag.
Stap 1: Bereid je voor
Zorg ervoor dat je Flir One warmtebeeldcamera volledig is opgeladen. Download de bijbehorende app op je smartphone of tablet en verbind de camera via de USB-C poort. De Flir One heeft even tijd nodig om op te warmen nadat hij is aangesloten. Dit duurt een paar minuten.
Het is het beste om je huisinspectie uit te voeren op een koude dag, omdat temperatuurverschillen tussen binnen en buiten dan het duidelijkst zijn.
Stap 2: Begin bij de Muren
Begin je inspectie bij de buitenmuren van je woning. De warmtebeeldcamera zal verschillende kleuren weergeven, afhankelijk van de temperatuur. Gebieden waar warmte ontsnapt, zullen warmer (en dus in een lichtere kleur) verschijnen dan de rest. Let op plekken rond ramen en deuren, aangezien deze vaak bronnen van warmteverlies zijn.
Uiteraard kun je ook binnen met een warmtebeeldcamera aan de slag. Richt je de camera dan op de muren die in direct contact met de buitenlucht staan. De donkere plekken op het beeld geven aan waar er kou de woning binnendringt.
Stap 3: Controleer Ramen en Deuren
Nadat je de muren hebt gecontroleerd, richt je de camera op de ramen en deuren. Slechte afdichtingen, enkel glas en verouderd dubbel glas kunnen leiden tot aanzienlijk warmteverlies. Met de Flir One kun je precies zien waar het probleem zich bevindt. Kijk naar kleurveranderingen rond het kozijn, wat wijst op lekkages.
Stap 4: Vergeet het Dak niet
Warmte stijgt op, dus je dak kan een belangrijke bron van warmteverlies zijn. Richt de camera omhoog naar het plafond en de zolder. Donkere plekken kunnen duiden op isolatieproblemen of lekken die moeten worden aangepakt.
Stap 5: Inspecteer de Vloeren
Vooral bij oudere woningen kan warmte ontsnappen via de vloer. Scan met de camera over de vloeren, vooral bij de aansluiting met buitenmuren. Heb je vloerverwarming dan kun je met de warmtebeeldcamera ook gelijk checken of de warmte gelijkmatig over de vloer verdeeld wordt. Alle lussen van de vloerverwarming moeten op de beelden goed te zien zijn.
Stap 6: Analyseer de Resultaten
De Flir One app slaat foto’s op die je maakt tijdens je inspectie. Analyseer deze foto’s om een duidelijk beeld te krijgen van waar je huis de meeste warmte verliest. Deze foto’s kunnen ook handig zijn voor professionals als je besluit om isolatie of andere reparaties uit te laten besteden.
Stap 7: Actie ondernemen
Wanneer alle probleemgebieden zijn geïdentificeerd, is het tijd om actie te ondernemen. Afhankelijk van waar het warmteverlies het grootste is, ga je op die plaatsen isoleren. Verlies je bijvoorbeeld veel warmte door de muren dan is spouwmuurisolatie aan te bevelen.
Heb je nog enkelglas of verouderd thermopane glas, dan zullen de ramen en de muur er direct boven fel oplichten. Het glas vervangen door HR++ of zelfs HR+++ is dan zeker aan te bevelen.