De Netatmo slimme thermostaat is eigenlijk een beetje een vreemde eend in de bijt in vergelijking met andere slimme thermostaten. Hij heeft niet een heel modern of flitsend uiterlijk, maar blinkt juist uit in een eenvoudig maar functioneel design. Deze thermostaat is gemakkelijk te bedienen en heeft geen onnodige toeters en bellen. Ondanks het eenvoudige uiterlijk is het een zeer goede thermostaat met een aantal verrassende functies.
De Netatmo thermostaat is slim dankzij zijn zelflerende vermogen. Hij bespaart energie door ervoor te zorgen dat de verwarming op het juiste moment aan- en uitgaat. Hij regelt de temperatuur in huis op basis van verschillende factoren, zoals de buitentemperatuur, het tijdstip van de dag en of iemand thuis is of niet. Daarnaast heeft hij een auto-adaptfunctie waarmee de thermostaat voorspelt wanneer ’s morgens de verwarming aan moet. Dankzij deze functie kun je altijd in een warme woonkamer aan je ontbijt beginnen na het opstaan.
De Netatmo heeft een aantal voordelen die andere slimme thermostaten niet hebben. Zo kun je bijvoorbeeld de gevoeligheidsgrens beïnvloeden, zodat de thermostaat sneller of langzamer anticipeert op een temperatuursverandering. Hierover meer verderop in het artikel.
Een ander pluspunt van de Netatmo thermostaat is dat er naast de aanschaf van de thermostaat geen verborgen kosten zijn. Zo zijn er geen abonnementskosten om slimme functies te gebruiken en is de app ook gratis te downloaden en te gebruiken.
1. Eenvoudige bediening
Je kunt de Netatmo thermostaat heel eenvoudig met een app bedienen vanaf je smartphone of tablet. Wanneer je de thermostaat koppelt aan Google Assistent, kun je de thermostaat ook bedienen via spraakbesturing. Zo kun je de temperatuur aanpassen zonder je smartphone of tablet te hoeven bedienen.
Uiteraard kun je de temperatuur ook fysiek op de thermostaat aanpassen. Door op de bovenkant van het kastje te tikken, gaat de temperatuur omhoog. Door op de onderkant van de thermostaat te tikken, gaat de temperatuur omlaag. Op het display zijn 2 temperaturen te zien, waarvan de bovenste zwart, en de onderste wit/transparant zijn. De zwarte cijfers bovenaan geven de gewenste temperatuur aan. De onderste temperatuuraanduiding geeft de daadwerkelijke temperatuur in de woonkamer aan.
2. Draadloos of bedraad
Het bijzondere aan deze thermostaat is dat hij zowel bedraad als draadloos aangesloten kan worden. Vaak is er al een oude thermostaat in de woonkamer aanwezig die bedraad is aangesloten. De Netatmo kun je op de bedrading van de oude thermostaat aansluiten. De thermostaat kan dan via de draden met de ketel communiceren.
Mocht deze bedrading niet aanwezig zijn of wil je de thermostaat gewoon draadloos gebruiken, dan kan hij ook draadloos functioneren. Je kunt hem dan neerzetten waar je maar wil. Dat kan ook handig zijn wanneer de oude thermostaat op een onlogische plek hing.
Het is goed om te weten dat de Netatmo thermostaat altijd 3x AAA-batterijen nodig heeft, ook als deze bedraad is aangesloten. De ketelmodule heeft namelijk geen mogelijkheid om de thermostaat te voeden. De ketelmodule zelf werkt op 230 volt en kan direct in het stopcontact aangesloten worden.
3. Radiator knoppen
Naast het regelen van de kamertemperatuur kan de Netatmo ook radiatoren aansturen d.m.v. radiatorknoppen. Hiermee kun je de temperatuur in verschillende ruimtes, zoals bijvoorbeeld een badkamer of een slaapkamer, afzonderlijk regelen. In de badkamer wil je namelijk meestal een hogere temperatuur hebben dan in een slaapkamer. De radiatorknoppen kunnen dit voor je regelen. Ze kunnen niet alleen de temperatuur in de gaten houden, maar hebben nog meer slimme functies, zoals een nachtmodus, open raam detectie, handmatige boost-functie en intelligente afstelling. Die laatste functie houdt ook rekening met zoninval, wat een grote invloed heeft op de ruimtetemperatuur. Op die manier voorkom je onnodige energieverspilling.
De Netatmo thermostaat met 1 radiatorknop
4. Gevoeligheidsgrens aanpassen
Een van de grootste pluspunten van de Netatmo slimme thermostaat is dat je de gevoeligheid van de hysterese kunt aanpassen. Slimme thermostaten hebben namelijk een algoritme om aan de hand van de omgevingstemperatuur te bepalen wanneer ze de verwarming inschakelen. Dit algoritme is zelflerend en werkt bij de meeste thermostaten goed. Maar soms kunnen bepaalde factoren in je woning of verwarmingsinstallatie t een correcte werking van dit algoritme verstoren. Dit kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een open haard of een vloerverwarming die een lange aanwarmtijd nodig heeft. Hierdoor kan het zijn dat een slimme thermostaat in de war raakt en te snel of te langzaam de verwarming inschakelt.
Om dit probleem op te lossen, kun je de gevoeligheidsgrens aanpassen. Dit is een unieke functie die je vrijwel niet op andere thermostaten tegenkomt. Wanneer je de gevoeligheid bijvoorbeeld op 0,1 graden instelt, zal de thermostaat de verwarming al inschakelen bij een temperatuurverschil van 0,1 graden. Mocht je dit te snel vinden, dan kun je deze instelling verhogen, zodat de verwarming trager zal inschakelen.
Bestel hieronder de thermostaat
5. Weersafhankelijke regeling
Nog een voordeel van de Netatmo thermostaat is dat de thermostaat rekening kan houden met de buitentemperatuur wanneer hij gaat verwarmen. Dit noemt men ook wel een weerafhankelijke regeling. Het maakt namelijk nogal wat verschil of het buiten -5 graden is of 10 graden boven nul. In het laatste geval zal een temperatuursverhoging veel sneller gerealiseerd kunnen worden dan wanneer het buiten vriest. De thermostaat houdt hier rekening mee door de cv-ketel of warmtepomp harder of zachter te laten werken, wat ook wel stooklijn genoemd wordt.
Standaard gaat de Netatmo thermostaat bij een weerafhankelijke regeling uit van de lokale weersvoorspelling die hij van het internet haalt. De buitentemperatuur haalt hij dan uit het dichtstbijzijnde weerstation. Omdat je niet weet op welke afstand een dergelijk weerstation van je huis af staat, is deze methode niet altijd even nauwkeurig. Een betere oplossing is om de buitentemperatuur direct bij huis te meten met een weerstation. Dit is veel nauwkeuriger, waardoor je thermostaat beter kan anticiperen op de warmtevraag. Je bespaart hiermee energie.
Netatmo heeft een slim weerstation die je kunt koppelen met de Netatmo thermostaat. Zo heb je altijd de meest nauwkeurige meting van de buitentemperatuur.
Bestel hier het slimme weerstation voor een scherpe prijs
Installatie
Zoals eerder genoemd kan de thermostaat eenvoudig zowel bedraad als draadloos geïnstalleerd worden. Wanneer voor de bedrade optie wordt gekozen, komt de thermostaat aan de wand te hangen op de plaats waar de oude thermostaat zat. Deze draden lopen dan rechtstreeks naar de cv-ketel zonder tussenkomst van een ketelmodule. De ketelmodule die bij de thermostaat wordt geleverd, noemt Netatmo een relais. Dit relais/ketelmodule stopt u in een stopcontact dat zich ongeveer tussen de internetrouter en de thermostaat bevindt. De ketelmodule communiceert via Wi-Fi signalen met je internetrouter. Daarnaast communiceert het relais met radiogolven met de thermostaat.
Hieronder vindt u het schema dat hoort bij de bedrade aansluiting:
Bij de draadloze opstelling komt het aansluitschema er anders uit te zien. In dat geval zal de ketelmodule rechtstreeks verbonden worden met de cv-ketel. Wanneer de cv-ketel bijvoorbeeld op zolder staat, is het logisch dat de ketelmodule ook op zolder komt te staan. Net als bij de bedrade opstelling zorgt de ketelmodule weer voor de communicatie tussen de thermostaat en de router. Hieronder het schema van de draadloze installatie:
Montagevideo
Wanneer je er aan de hand van de schema’s niet uitkomt, kan de onderstaande installatievideo helpen: